Tuesday, August 7, 2012
Blackberry Lekvar / Černicový Lekvár
Blackberry lekvar, although sieved, will contain the seeds. If you don't like them, don't make blackberry lekvar (or sieve the juice through muslin cloth).
Test lekvar density - put a small plate in the freezer. Drip a few drops of lekvar on the plate. Lekvar will cool down reaching its final consistency.
..........................................................
Černicový lekvár, aj keď je prepasírovaný, bude obsahovať semienka. Ak ich nemáte radi, černicový lekvár nerobte (alebo šťavu prepasírujte cez gázu).
Hustotu lekváru si možete otestovať tak, že dáte tanierik do mrazničky. Na neho kvapnite pár kvapiek variaceho sa lekváru. Ten o chvíľku vychladne do hotovej konzistencie.
Blackberry Lekvar
2 l blackberry juice
800 g sugar
To make blackberry juice, mix blackberries using hand blender and strain it through the fruit sieve.
Add sugar, stir and let sit for 12 hours.
Cook one or two ladles of juice in a frying pan, stirring constantly. When the spoon leaves traces while moving it in the pan, you know your lekvar is ready.
Pour still hot lekvar into sterilized canning jars. Close, put into a pot, pour water just below the jar lid and let it cook. Boil for 5-10 minutes. Leave jars in water to cool down completely.
Seven 200 ml canning jars.
.............................................................
Černicový Lekvár
2 l černicovej šťavy
800 g cukru
Černicovú šťavu urobíte tak, že černice rozmixujete ponorným mixérom a prepasírujete.
Pridajte cukor, premiešajte a nechajte postáť 12 hodín.
Varte, za stáleho miešania, po jednej - dvoch naberačkách na panvici. Keď po vareške ostáva na panvici stopa, lekvár je hotový.
Ešte horúci lekvár vlejte do pripravených, sterilizovaných pohárov. Dobre uzavrite, vložte do hrnca, zalejte vodou tesne pod viečko pohára a dajte variť. Nechajte vrieť 5-10 minút. Poháre nechajte v hrnci a vode pomaly vychladnúť.
Sedem 200 ml pohárov.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment