Friday, September 28, 2012
Dertlíky
If you'll be tempted to skip brushing with sugar water while still hot, I don't recommend it. The difference is worth that much of sugar.
.........................................................................
Ak budete v pokúšení vynechať potretie za horúca cukrovou vodou, neodporúčam. Ten rozdiel stojí za to.
Dertlíky
500 g leavened dough - half the amount of the basic recipe
3 heaped tablespoons plum jam (or other thick jam)
flour for dusting
oil to grease the baking tray
1 egg for egg wash
sugar water - 100 ml water and 1/2 tablespoon sugar for sugar coating/glazing
After proving dough, take it out onto a work surface. Knead lightly and let it rise for a little while (about 20 minutes).
Brush some oil onto your baking tray.
Roll out the dough to a circle thick about 0.5 cm and using a sharp knife cut the rolled dough into squares about 7x7 cm.
Place a bit of a jam in the middle of every square. Pinch two opposite ends together and than two other opposite ends together to make a pocket. Transfer to oiled tray and let rise for about 20 minutes.
Preheat owen to 220˚C.
Brush dertlíky with egg wash just before you put them to the owen. Bake for about 10 minutes, or until golden brown.
Take out of the owen and when still hot, brush with some sugar water to give it some glaze.
Makes 20
.............................................................
Dertlíky
500 g kysnutého cesta - polovičná dávka základného receptu
3 kopcovité lyžice slivkového lekváru
múka na pomúčenie
olej na potretie
1 vajce na potretie
cukrová voda - 100 ml vody a 1/2 lyžice cukru na potretie
Cesto po vykysnutí vyklopte na pracovnú dosku, zľahka premieste a nechajte ešte chvíľku kysnúť (asi 20 minút).
Vymastite olejom plech na pečenie.
Valčekom vyvaľkajte kruh hrubý asi 0,5 cm a ostrým nožom ho nakrájajte na štvorce cca 7x7 cm.
Dajte trocha lekváru v stredu každého štvorca. Stlačte dva protiľahlé konce dohromady a potom ďalšie dva protiľahlé konce, aby sa vytvorilo vrecko. Preložte dertlíky na vymastený plech a nechajte kysnúť asi 20 minút.
Predhrejte rúru na 220˚C.
Tesne pred vložením dertlíkov do rúry ich potrite jemne vyšľahaným vajcom. Pečte asi 10 minút, alebo kým nie sú upečené dozlatista.
Vyberte dertlíky z rúry a kým sú ešte horúce, potrite ich cukrovou vodu, aby boli lesklé.
Asi 20 dertlíkov.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
U nas sme to volali tvarohove (lekvarove, makove, orechove) tasticky:) a to potretie cukrovou vodou po upeceni, tak to potvrdzujem, ze to v ziadnom pripade netreba vynechat!!!! Tu su take same dobroty...krasne dertliky...mnaaaaam...
Post a Comment