Friday, September 7, 2012
Plum Cake with Streusel / Slivkový Koláč s Posýpkou
Plum cake with streusel is a rustic looking cake. The dough doesn't have to have a perfect shape. On the other hand, is full of summer taste. Place the plums cut side up to store the most of the juice in them.
.........................................................
Slivkový Koláč s Posýpkou je rustikálne vyzerajúci koláč. Cesto nemusí mať perfektný tvar. Na druhej strane je plný chutí leta. Slivky ukladajte rezom hore, aby si pri pečení uchovali čím najviac šťavy.
Plum Cake with Streusel
For Streusel:
50 g butter
50 g sugar
50 g flour
For Filling:
800 g plums, pitted, halved
quarter of a basic recipe leavened dough - 250 g dough (recipe)
oil to brush
flour to dust
Make a quarter of a basic leavened dough recipe.
After it has risen, preheat oven to 220˚C.
Make a streusel combining butter, flour and sugar until it resembles a crumble.
Use neutral oil to brush sides and bottom of a round baking pan.
Dust your working space and top of the dough with some flour. Roll out circle about ∅ 30 cm, using a rolling pin. Carefully transfer the dough to the baking pan.
Place plums cut side up and sprinkle with streusel.
Bake for 10 minutes, than lover the heat to 150˚C and bake for additional 7 minutes or until golden brown.
Makes one ∅ 26 cm cake
........................................................
Slivkový Koláč s Posýpkou
Na posýpku:
50 g masla
50 g cukru
50 g múky
Na náplň:
800 g sliviek, vykôstkovaných, rozpolených
štvrť základného receptu na kysnuté cesto - 250 g cesta (recept)
olej na vymazanie
múka na pomúčenie
Urobte štvrtinu dávky základného receptu na kysnuté cesto.
Potom, čo vykysne, predhrejte rúru na 220˚C.
Urobte si posýpku tak, že zmiešate spolu maslo, múku a cukor.
Použite neutrálny olej na vymazanie bokov a dna formy.
Pomúčte si pracovnú plochu a vrch cesta múkou. Vyvaľkajte kruh o ∅ 30 cm. Cesto opatrne vložte do formy.
Poukladajte slivky reznou stranou nahor a posypte posýpkou.
Pečte 10 minút, potom znížte teplotu na 150˚C a pečte ďalších 7 minút, alebo dozlatista.
Jeden ∅ 26 cm koláč.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment