Wednesday, October 31, 2012

Apple Cheese Bread Pudding / Jablkovo Tvarohová Žemľovka



Bread pudding could be made with other fruits, such as apricots or apricot compote and cheese layer can be omitted entirely. If you are not sure whether bread/roll soaked enough in milk, let the pudding sit for about 30 minutes prior to baking.
........................................................................
Žemľovku môžete urobiť aj s iným ovocím, napríklad s marhuľami, alebo marhuľovým kompótom a môžete tvarohovú vrstvu úplne vynechať. Ak si nie ste istí, či pletenka/rožok dostatočne nasiakli mliekom, nechajte žemľovku pred pečením postáť asi 30 minút.  







Apple Cheese Bread Pudding

butter to grease
granulated sugar to coat 

For apple layer:
4 apples, quartered, cored, thinly sliced

For cheese layer:
500 g soft farmer cheese or cream cheese
2 tablespoons granulated sugar
1/4 teaspoon cinnamon

For bread layer:
500 g 1 - 2 days-old braided loaf bread, or 6-8 bread rolls, quartered
300 ml of milk
3 egg yolks
2 tablespoons granulated sugar
1 teaspoon vanilla extract
50 g butter

For meringue leyer:
3 egg whites
2 tablespoons granulated sugar


Preheat oven to 180˚C.
Grease the baking dish (20 x 28 cm) with butter and sprinkle with granulated sugar.
Stir all the ingredients for the cheese layer in a medium size bowl.
Prepare apples.
Cut the bread to about 2 cm thick slices. Combine milk, egg yolks, sugar and vanilla. Carefully dip the bread slice into milk mixture and put it on the bottom of your greased dish. Lay the entire bottom with bread slices or roll quarters.
Place an even layer of sliced ​​apples on the top.
Coat with the cheese mixture.
Cover the cheese layer with bread soaked in milk.
Scatter diced butter evenly on top of bread.
Bake for 40 minutes, until the surface is golden brown and bread and cheese layers are set.
Take the pudding out from the oven and set the oven to broiling.
Whisk egg whites and sugar to stiff peaks. Arrange it on the top of the pudding and let broil for about 30 seconds until the color of the meringue turns to golden yellow.
Serve warm, or cold.

12 servings

........................................................................

Jablkovo Tvarohová Žemľovka

maslo na vymastenie
kryštálový cukor na vysypanie

Na jablkovú vrstvu:
4 jablká, rozštvrtené, odjadrené, nakrájané na tenké plátky

Na tvarohovú vrstvu:
500 g mäkkého tvarohu
2 lyžice kryštálového cukru
1/4 lyžičky škorice

Na žemľovkovú vrstvu:
500 g pletenky (vianočky), alebo 6 - 8 rožkov - rozštvrtené, 1 - 2 dni staré
300 ml mlieka
3 žĺtky
2 lyžice kryštálového cukru
1 lyžica vanilkovej esencie
50 g masla

Na snehovú vrstvu:
3 bielka
2 lyžice kryštálového cukru


Predhrejte rúru na 180˚C.
Vymastite si nádobu na pečenie (20 x 28 cm) maslom a vysypte dno a boky kryštálovým cukrom.
V miske vymiešajte všetky ingrediencie na tvaroh.
Pripravte si jablká.
Nakrájate pletenku na cca 2 cm hrubé krajce. Zmiešajte spolu mlieko, žĺtky, cukor a vanilku. Opatrne ponorte krajec pletenky do mliečnej zmesi a polžte na dno vymastenej nádoby. Takto vyložte celé dno polovicou pletenky, alebo polovicou rozštvrtených rožkov.
Navrch poukladajte rovnomernú vrstvu nakrájaných jabĺk.
Na to vrstvu tvarohovej zmesi.
Na tvaroh vrstvu pletenky namočenej v mlieku.
Na pletenku rovnomerne poukladajte na kocky nakrájané maslo.
Pečte 40 minút, kým nie je povrch zlato-hnedej farby a tvarohová a pletenková vrstva nie je tuhšia.
Vyberte žemľovku z rúry a prepnite rúru na zapekanie.
Z bielkov a cukru vyšľahajte tuhý sneh. Naaranžujte ho na povrch žemľovky a dajte zapiecť na cca 30 sekúnd, kým sa sneh nezafarbí na zlato-žlto.
Podávajte teplé, alebo studené.

12 porcií



Tuesday, October 30, 2012

Sauerkraut in a small batch (Basic Recipe) / Kyslá Kapusta v malom (Základný Recept)




The easiest way to sterilize a glass or ceramic jar is to wash it in the normal way and then, while still wet, put it in the microwave on full power for one minute. Be careful as the container will be hot.
You can mix other spices, vegetables even fruits to your sauerkraut. For example, bay leaf, allspice, peppercorns, onion, horseradish, carrot, apple, .... not only that each region, but each family has its own combination.
.........................................................................
Sklenenú, alebo keramickú nádobu si môžete sterilizovať najjednoduchšie tak, že ju umyjete normálnym spôsobom a ešte mokrú ju dáte do mikrovlnky na plný výkon na jednu mintútu. Pozor, nádoba bude horúca.
Do kyslej kapusty si môžete primiešať aj iné korenia, zeleninu, ba aj ovocie. Napríklad bobkový list, nové korenie, celé čierné korenie, cibuľu, chren, mrkvu, jablká, .... nie len že každý kraj, ale aj každá rodina zvykne mať vlastnú kombináciu.




Sauerkraut

1 kg cabbage
20 g salt
1 1/2 teaspoon caraway seeds



Clean the cabbage heads from stalks and damaged parts. Leave a few whole leaves for later.
Chop or grate cabbage as fine as you can (2-3 mm).
Season with salt. Sprinkle with caraway seeds.
Press and knead the grated cabbage until it releases some juice (about 2 to 3 minutes, depending on the amount). The cabbage will wither a bit, slightly change color and will foam.
Press the cabbage, along with the juice, in layers into sterilized jars. Try to squeeze all the air out. Finally, fold over an entire cabbage leave on the top, for protecting from air. All the cabbage should be submerged in the juice. If you don't have enough of the juice, add boiled water to the jar. Place the lid on the top and place some weight over it. Do not close the lid tight. Allow the fermentation process take place without restriction.
Put the jars in a bowl or on a plate, because some liquids will be released during fermentation. Leave to mature for about 1 1/2 - 3 weeks at the temperature of up to 23˚C. The colder, the longer.
Regularly check the fermentation process, especially that the cabbage is submerged the whole time and has no contact with air.
Once you reach the desired acidity and taste of your sauerkraut, seal the lid and place the jars in the refrigerator.

Two 1 liter jars made out of 2 kg of cabbage.


.........................................................................

Kyslá kapusta

1 kg kapusty
20 g soli
1 1/2 lyžičky celej rasce


Kapustné hlavy očistite od poškodených častí a hlúbika. Nechajte si zopár celých listov na prikrytie.
Nakrájajte, alebo nastrúhajte kapustu na najjemnejšie ako viete (2 - 3 mm).
Osoľte. Prisypte rascu.
Stláčajte a hneťte nastrúhanú kapustu, kým nepustí šťavu (asi 2 - 3 minúty, podľa množstva). Kapusta takto troška uvädne, jemne zmení farbu a začne peniť.
Kapustu, spolu so šťavou, vtláčajte po vrstvách do sterilizovaných nádob. Snažte sa vytlačiť všetok vzduch. Nakoniec preložte celým listom, chrániacim pred kontaktom so vzduchom. Všetká kapusta by mala byť ponorená pod šťavou. Ak máte šťavy málo, dolejte nádobu prevarenou vodou. Navrch položte vrchnák a zaťažte ho. Vrchnák neutesnite, aby mohol proces kvasenia prebiehať bez obmedzenia.
Nádobu vložte do misky, alebo na tanier, lebo počas kvasenia sa bude uloľňovať tekutina. Nechajte zrieť asi 1 1/2 - 3 týždne pri teplote do cca 23˚C. Čím chladnejšie, tým dlhšie.
Proces kvasenia pravidelne kontrolujte, hlavne aby bola kapusta celý čas ponorená a nemala kontakt so vzduchom.
Akonáhle dosiahne kyslá kapusta požadovanú kyslosť, vrchnák utesnite a preložte kyslú kapustu do chladničky.

Z dvoch kíl kapusty dve 1l fľaše.






Friday, October 26, 2012

Potatoes / Zemiaky, Krumple, Grule, Bandurky, Kompere, Švábka, Grumbir, Repa, Zemáky, Erteple.



If you'd like to simplify the process, use store bought Ladyfingers, pudding and ready-made marzipan. Store-bought Ladyfingers are much harder than home made, so brush the top of the biscuits with some liquid (such as rum - for grown-up version, or with vanilla extract diluted in a water).
........................................................................
Ak by ste si chceli zjednodušiť celý proces, použite kúpené detské piškóty, puding a hotový marcipán. Kúpené piškóty sú o mnoho tvrdšie než domáce, preto potrite vrch piškóty nejakou tekutinou (napríklad rumom - pre dospelácku verziu, alebo vanilkovou esenciou rozriedenou v troške vody).





Potatoes

50 pcs ladyfingers - recipe, round-shaped
1 kg marzipan - recept
1 serving chocolate pudding - recept, chilled

cocoa powder
powdered sugar


Bake Ladyfingers, make the pudding and prepare marzipan one day before.
Cook pudding a little thicker and less sweet than you normally would. Pour it into the bowl and cover with the cling wrap, press it down to touch still hot pudding so that the skin/film will not create.

Pair the Ladyfingers based on the size. Fill the one from the pair with some thick, chocolate pudding and pair with the other.
Dust your work surface with powdered sugar and roll out the marzipan to about 4 mm thickness. Cut out two circles larger than Ladyfingers, place the pair on one of the circles, place the other circle on the top and connect while pinching the edge. Shape a ball/potatoe. Roll potatoe in the cocoa powder (or cocoa powder mixed with a little powdered sugar).
Use fork tooth to prick a few dots resembling a real potato.
Chill for a few hours (preferably overnight) in the refrigerator to soften up the biscuits.

Makes 25 potatoes
........................................................................

Zemiaky, Krumple, Grule, Bandurky, Kompere, Švábka, Grumbir, Repa, Zemáky, Erteple.

50 ks piškót - recept, kruhového tvaru
1 kg marcipánu - recept
1 porcia čokoládového pudingu - recept, vychladený

kakaový prášok
práškový cukor


Deň vopred si upečte piškóty, uvarte puding a pripravte marcipán.
Puding uvarte troška hustejší a menej sladký, než zvyknete. Prelejte ho do mištičky a navrch pritlačte potravinársku fóliu, aby sa nevytvorila koža.

Spárujte piškóty do dvojíc, podľa veľkosti. Naplnite jednu hustým, čokoládovým pudingom a spojte s druhou z dvojice.
Poprášte si pracovný povrch práškovým cukrom a vyvaľkajte na ňom marcipán na asi 4 mm hrúbku. Vykrojte dva kruhy väčšie než piškóty, vložte spojené piškóty do jedného kruhu, priložte navrch druhý kruh a spojte okraje poštikávaním. Vytvaruje guľu/zemák. Vytvarovanú bandurku obaľte v kakaovom prášku (alebo v kakaovom prášku zmiešanom s troškou práškového cukru).
Zubom vydličky vpychnite zopár bodiek pripomínajúcich ozajstné grule.
Uložte na niekoľko hodín (najlepšie cez noc) do chladničky, aby piškóty nasiakli tekutinou a zmäkli.

25 krumplí


Tuesday, October 23, 2012

Round Shaped Ladyfingers / Okrúhle Piškóty



Rounded shape is more traditional Slovak form for ladyfingers, also better suited for this recipe. You can bake the elongated shape, too - Ladyfingers - instead of the circles draw two guidelines on the paper to the desired length.
.........................................................................
Kruh je tradičnejší tvar piškót, vyhovujúci tomúto receptu. Môžte si upiecť aj pozdĺžne - mačacie jazýčky (alebo labky?) - tak, že si na papier namiesto kruhov nakreslíte dve vodiace čiary na požadovanú dĺžku piškót.




Ladyfingers

4 small egg yolks
2 tablespoons granulated sugar

4 small egg whites
1/4 cup granulated sugar

pinch of salt
3/4 cup all-purpose flour

powdered sugar for dusting


Draw the circles 4 cm in diameter on a parchment paper. Allow about 2 cm distance between the circles. Turn paper over and place on the baking tray.
Preheat oven to 180˚C.
Mix egg yolks with sugar into a bright color foam, about 4-5 minutes (a ribbon stage).
Whisk egg whites and sugar to stiff peaks.
Slowly, but not for long, fold egg whites with egg yolks and flour with salt, until a homogeneous mass is achieved. Fill a piping bag (round tip 1.5 cm wide) with this mass and fill in the circles. Allow the surface to dry a little, about 10 minutes, dust with powdered sugar and bake for about 10 minutes. Ladyfingers should be light in color and firm and springy to the touch.
Peel off the ladyfingers from the paper before cooled down.

Makes about 50 pieces.
.........................................................................

Piškóty

4 menšie žĺtky
2 lyžice kryštalového cukru

4 menšie bielka
1/4 pohára kryštálového cukru

štípka soli
3/4 pohára hladkej múky

práškový cukor na posypanie


Na papier na pečenie si predkreslite kruhy v priemere 4 cm. Medzi kruhmi nechajte vzdialenosť asi 2 cm. Otočte papier na druhú stranu a položte ho na plech na pečenie. 
Predhrejte rúru na 180˚C.
Vymiešajte žĺtky s cukrom do svetlej peny, asi 4 - 5 minút.
Vyšľahajte bielka s cukrom do tuhého snehu.
Pomaly, ale nie dlho "prekladajte" bielka so žĺtkami a múkou so soľou, až kým nevznikne homogenná masa. Touto masou naplnite cukrárenske vrecko ukončené okrúhlou špičkou s priemerom 1,5 cm a vypĺňajte predkreslené kruhy. Nechajte povrch troška zaschnúť, asi 10 minút, posypte práškovým cukrom a pečte asi 10 minút. Piškóty by mali byť svetlé a na dotyk pevné a pružné.
Upečené piškóty odlepte od papiera skôr než vychladnú.

Cca 50 kusov




Friday, October 19, 2012

Fig Cake with Marzipan / Figovník s Marcipánom




This fig cake is tasty, but don't let your nose grow.
.........................................................................
Figovník je chutný, len aby nám dlhé nosy nenarástli.






Fig cake with marzipan

For dough:
125 g all purpose flour
75 g cold butter, cubed
25 g brown sugar
2 tablespoon cold water

For filling:
400 g figs, quartered
100 g marzipan
1 teaspoon brown sugar
1 tablespoon double cream


In a bowl of a food processor pulse flour and sugar together. Add butter and make crumbs. Pour in water. Bring the dough on your working surface and knead it using your hands. Combine the pastry into a ball. Wrap in plastic. Chill for 1 hour.
Preheat oven to 180˚C.
Dust a sheet of a baking paper with flour and roll the pastry out shaping a rough circle, about 5mm thick. Transfer the baking parchment on a baking tray.
Arrange small drops of marzipan and the figs in the centre of the circle. Bring the pastry edges up around the fruit and fold over each other in a sort of pleated fashion. Brush the pastry with double cream and sprinkle with sugar.
Bake for 35 - 40 minutes or until the pastry is crispy and golden, and the fruit is soft.
Serve with vanilla ice cream, sour cream or drizzled with some honey.

Serves 4 - 6

.......................................................................

Figovník s marcipánom

Na cesto:
125 g polohrubej múky
75 g masla, vychladené, na kocky
25 g hnedého cukru
2 lyžice studenej vody

Na plnku:
400 g fíg, rozštvrtených
100 g marcipánu
1 lyžička hnedého cukru
1 lyžica smotany na šľahanie


V miske kuchynského robota krátko mixujte múky a cukor. Pridajte maslo a rozmixujte na omrvinky. Prilejte vodou. Na pracovnej doske sformujte, pomocou rúk, cesto do gule. Vložte do plastového sáčka a chlaďte aspoň hodinu.
Predhrejte rúru na 180˚C.
Vysypte papier na pečenie múkou a vyvaľkajte na ňom cesto v tvare kruhu, do 5 mm hrubé. Preneste papier s cestom na plech.
Poukladajte malé kúsky marcipánu a figy v centre kruhu. Postupne zatvárajte okraje cesta okolo a cez figy tak, že sklady mierne preložíte cez seba. Potrite cesto smotanou a posypte cukrom.
Pečte 35 - 40 minút, alebo kým nie je cesto zlato hnedej farby a ovocie mäkké.
Podávajte s vanilkovou zmrzlinou, kyslou smotanou, alebo medom.

4 - 6 porcií

Tuesday, October 16, 2012

Draw - Chocolate Cake Decorating Contest / Losovanie - Súťaž vo Výzdobe Čokoládovej Torty



Congratulations, Martina G.!!!
...........................................
Blahoželáme, Martina G.!!!

Marzipan (Basic Recipe) / Marcipán (Základný Recept)



In this form, marzipan is mostly used for decorating, or as a center of chocolate pralines. Marzipan can be colored using food coloring. Other recipes using this home made marzipan will be following. When working with marzipan use powder sugar.
......................................................................
V tejto podobe môžete marcipán použiť hlavne na zdobenie, alebo ako stred čokoládových praliniek. Marcipán môžete farbiť potravinárskymi farbami. Ďalšie recepty na použitie tohoto domáceho marcipánu budú prichádzať postupne. Pri práci s marcipánom na posypanie používajte práškový cukor.




Marzipan (Basic Recipe)

2 3/4 cups blanched almonds
2 1/2 cups confectioners' sugar
1/4 cup egg whites (2 eggs)
1/2 teaspoon vanilla (or almond) extract (optional)


Using a food processor grind the almonds into a fine powder.
Add in the confectioners sugar and blend well.
Transfer the mixture to a bowl.
Using a wooden spoon blend in the egg whites and vanilla (if using) until all sugar is incorporated.
On a flat surface lightly dusted with confectioners sugar, kneed together, then form a bowl and place it in a plastic bag.
Chill for at least 1 hour. When rested, use.
You can store unused wrapped marzipan in the refrigerator for months.

Makes 650 g of marzipan.

.......................................................................

Marcipán (Základný Recept)

2 3/4 pohára lúpaných mandlí
2 1/2 pohára práškového cukru
1/4 pohára bielkov (z 2 vajec)
1/2 lyžičky vanilkového (alebo mandľového) extrakt (nemusí byť)


Pomocou kuchynského robota pomeľte mandle na jemný prášok.
Pridajte cukor a dobre premiešajte.
Presypte zmes do misky.
Pomocou drevenej varechy vmiešajte bielko a vanilku (ak používate), vytvorte jednotnú masu.
Povrch pracovnej dosky ľahko posypte práškovým cukrom, zhneťte hmotu dohromady, vytvarujte guľu a vložte do plastikového vrecka.
Chlaďte aspoň 1 hodinu. Použijte až po vychladení.
Nespracovaný marcipán skladujte zabalený. V chladničke vydrží mesiace.

650 g marcipánu