Tuesday, December 4, 2012

Slovak Chocolate Truffles / Šuhajdy


Keep the chocolate on a double boiler while working with it. It'll keep liquid enough and it'll also cover the edges of the filling. Store Šuhajdy in a cool place for a couple of weeks.
If you'll have some of the fillings leftover, do not forget that at the end we're making the famous Rum Balls! Put the filling in the fridge ....
..........................................................................
Čokoládu majte počas práce v parnom kúpeli. Bude stale dostatočne tekutá a zaleje aj okraje náplne. Šuhajdy skladujte v chlade pár týždňov. 
Ak sa Vám zvýši náplň, nezabudnite, že na konci robíme rumové guličky! Odložte ju do chladničky ....


Slovak Chocolate Truffles - [ʃuɦajdɪ]

For Chocolate:
200 g 72% (or more %) chocolate
50 g butter

For the filling:
60 g grounded walnuts
30 g powdered sugar
20 g butter, room temperature
1 sachet vanilla sugar
a shot of rum (or more if needed)

To decorate:
30 walnut halves


Melt chocolate and butter in a double boiler. Use a teaspoon to pour the foundation to a mini paper cups, about one teaspoon. Use up half the dose. Set the filled up paper cups aside in the refrigerator for about an hour.
Meanwhile, prepare the nutty filling - mix all the ingredients together. If the filling is too thick, dilute it with a little bit of hot milk (or rum).
Use your hands or a spoon to shape a small ball, place it in the center of the chocolate base. Top with the rest of the chocolate and decorate with a walnut half.
Chill in the refrigerator for a few hours.

Makes 30 truffles.

..........................................................................

Šuhajdy

Na čokoládu:
200g 72% (alebo viac %) čokolády
50 g masla

Na náplň:
60 g mletých vlašských orechov
30 g práškového cukru
20 g roztopeného masla
1 sáčok vanilkového cukru
40 ml rumu (viac, ak je náplň príliš hustá)

Na dekoráciu:
30 polovíc vlašských orechov


Nad parou roztopte čokoládu s maslom. Malou lyžičkou vlejte základ do pralinkových, alebo mini mafinových formičiek - asi jednu čajovú lyžičku. Použijte polovicu dávky. Naplnené formičky odložte na hodinu do chladničky.
Medzitým si pripravte orechovú náplň tak, že spolu zmiešate všetky prísday. Ak je náplň príliš hustá, zrieďte ju horúcim mliekom (alebo rumom).  
Rukami, alebo lyžičkou vytvarujte guličku, ktorú položíte na stred čokoládového základu. Vrch zalejte zvyškom čokolády a ozdobte polovicou vlašského orecha. 
Vložte do chladničky na pár hodín.

30 šuhajdiek



1 comment:

Biba said...

šuhajdy milujem, tiež ich robievam :)