Saturday, June 9, 2012
Rhubarb Strawberry Pie with Rum Caramel / Rebarborovo-Jahodový Koláč s Rumovým Karamelom
Rhubarb is in season only briefly, do not miss the opportunity for this crisp, fresh and satisfying cake. It has a light buttery taste. Most of rum evaporates, what remains only is the indication notable as a full flavor rather than a rum flavor. Dough is fragile, but also hard enough to capture fluids that are released from the baking fruits. This is also reason to let fruits and sugar to set - part of the juice is eliminated in this stage. Try not to load the liquids onto the dough, although it's not such a problem. The dough won't be sappy wet.
..........................................................
Rebarbora je v sezóne iba krátko, nezmeškajte túto príležitosť na krehký, svieži a uspokojivý koláč. Má ľahko maslovú chuť. Väčšina rumu sa odparí, ostane po ňom iba náznak spozorovateľný skôr ako plnosť chute, než rumová chuť.
Cesto je síce krehké, ale aj dostaočne pevné na udržanie tekutiny, ktorá sa uvoľňuje z ovocia pri pečení. Preto sa ovocie maceruje - časť štiav sa vylúči v tejto fáze. Pokúste sa nenaložiť šťavu na cesto, hoci to nie je až taký problém. Cesto aj tak nebude rozmočené.
Rhubarb Strawberry Pie with Rum Caramel
For fruits:
500g rhubarb, cut into thin slices
300g strawberries, halved
80g caster sugar
For dough:
210g all purpose flour
70g powdered sugar
140g butter, cut
5 tablespoons cold water
For caramel:
100g caster sugar
1dcl dark rum
Combine rhubarb, strawberries and sugar in a bowl and set aside.
Place flour, sugar and butter in a bowl of electric mixer and mix with a flat beater. Add cold water one spoon at a time. Dough should resemble of a crumble, so use less water. Using your hands, bring dough together and place it in a plastic bag. Chill in fridge for at least half an hour.
Preheat oven to 170˚C.
Flour your working table lightly, put dough on, flour the top of it and using a rolling pin, roll the dough into a circle shape, slightly bigger than your pie pan (26cm pan + 4cm sides). Roll the dough on your pin, slide the pan under and unroll it. Press dough down to copy the shape of the pan, use knife to cut off all the access dough.
Pour macerated fruit into the pie pan, try to omit the liquid.
Place in oven for 45 - 50 minutes, until the dough is slightly brown in color.
Melt sugar in a heavy bottom sauce pan, when boiling add rum. Let it melt and pour over the pie.
Let it sit for a while, cut and serve.
Makes 8 pieces / one ∅ 26cm pie
.............................................................
Rebarborovo-Jahodový Koláč s Rumovým Karamelom
Na ovocie:
500g rebarbory, nakrájanej na tenké plátky
300g jahôd, rozpolené
80g kryštalového cukru
Na cesto:
210g hladkej múky
70g práškového cukru
140g masla
5 lyžíc studenej vody
Na karamel:
100g kryštalového cukru
1dcl tmavého rumu
Premiešajte rebarboru, jahody a cukor v mise a odložte bokom.
Múku, cukor a maslo dajte do misky elektrického mixéra a miešajte plochým nadstavcom. Po jednej lyžici pridávajte studenú vodu. Cesto by malo vyzerať ako posýpka, použijte radšej menej vody. Rukou sformujte cesto dohromady, dajte do mikrotenového vrecka a vychlaďte v chladničke aspoň pol hodinu.
Predhrejte rúru na 170°C.
Ľahko poprášte múkou váš pracovný stôl a vrch vychladeného cesta. Použijte valček na vytvarovanie kruhu o niečo väčšieho, než je koláčova forma (26cm forma + 4cm na boky). Narolujte cesto na valček, podsuňte formu a rozrolujte casto do formy. Pritlačajte cesto na dno a boky formy, použite nôž na odrezanie prebytočného cesta. Nalejte macerované ovocie do formy, pokúste sa vynechať tekutinu. Vložte do rúry na 45 - 50 minút, kým nie je cesto mierne hnedé.
Rozpusťte cukor na panvici, keď začne vrieť, pridajte rum. Nechajte nech sa karamel úplne rozpustí, potom pomaly zalejete upečený koláč.
Nechajte ho chvíľu odstáť, krájajte a podávajte.
8 porcií / jeden 26cm ∅ koláč
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment