Friday, January 11, 2013

Chocolate and Banana Velvet Roulade / Zamatová Čokoládovo Banánová Roláda



This roulade is really like velvet, silky smooth. If you change the filling for some other variations such as cream cheese or chocolate-butter, you'll have a gluten-free dessert. This crust is without flour.
.......................................................................
Táto roláda je naozaj akoby zamatová, hodvábne hladká. Ak zameníte plnku za nejakú inú varáciu, napríklad tvarohovú, alebo maslovo-čokoládovú, budete mať bezlepkový dezért. Cesto je bez múky.







Chocolate and Banana Velvet Roulade

For batter:
6 eggs
6 tablespoons granulated sugar
3 tablespoons cocoa powder
1/2 teaspoon baking soda

For filling:
200 ml milk
2 tablespoons flour
250 g butter, room temperature
1 egg
1 sachet (8 g) vanilla sugar
2 tablespoons cocoa powder
4 tablespoons powdered sugar
2 bananas (long and straight)

neutral oil to grease baking tray
cocoa powder for dusting


Preheat oven to 180°C.
Pre-grease the baking tray (35 x 25 cm) and line it with the parchment paper.
Separate the yolks from the whites, beat the egg whites till stiff peaks form.
Whisk egg yolks with sugar (for about 10 minutes) until foamy. Add cocoa powder and baking soda. Gently fold the egg whites into the egg yolks. Pour the mixture onto the baking tray. Bake for about 7 - 10 minutes. Transfer the crust onto a damp table cloth, scroll along the longer edge and let it cool down. When cool, unroll and remove the paper.

Cook milk and flour until a thick paste consistency. Take off the heat and stir in an egg. Let it cool down completely. Mix the whole butter into the cold milk-flour cream and divide into 2 parts - the ratio of about 60/40. Add cocoa powder mixed with powdered sugar into a bigger portion and vanilla sugar into a smaller one. (Leave half of the cocoa filling for decorating.)
Unroll the crust, spread even layer of a vanilla filling and half of the cocoa filling on the top of that. Place bananas along the edge of the longer side and roll to make a roulade. Cover the surface with remainig cocoa filling and dust with some cocoa powder.
Place in the refrigerator for couple of hours before cutting and serving.

12 servings

.......................................................................

Zamatová Čokoládovo Banánová Roláda

Na cesto:
6 vajec
6 lyžíc kryštálového cukru
3 lyžice kakaa
1/2 lyžičky sódy bikarbóny

Na plnku:
200 ml mlieka
2 lyžice polohrubej múky
250 g masla, izbovej teploty
1 vajce
1 sáčok (8 g) vanilkového cukru
2 lyžica kakaa
4 lyžice práškového cukru
2 banány (rovné a dlhé)

neutrálny olej na vymastenie plechu na pečenie
kakao na posypanie


Predhrejte rúru na 180°C.
Plech na pečenie (35 x 25 cm) vymastite olejom a dajte naň papier.
Oddeľte žĺtky od bielkov, z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
Žĺtky vymiešajte s cukrom (asi 10 minút) do penista, pridajte kakao a sódu. Opatrne vmiešajte sneh z bielkov. Vylejte zmes na pripravený plech. Pečte cca 7 - 10 min. Po upečení vyklopte na vlhkú utierku, zrolujte pozdĺž dlhšej strany do rolády a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí odstráňte papier.

Z mlieka a múky uvarte hustú kašu. Po uvarení do nej vmiešajte vajce a nechjte vychladnúť. Po vychladnutí do zmesi vmiešajte celé maslo a zmes rozdeľte na 2 časti - v pomere približne 60/40. Do väčšej časti pridajte kakao zmiešané s práškovým cukrom a do druhej pridajte vanilkový cukor. (Nechajte si polovicu kakaovej plnky na zdobenie.)
Na upečený a rozvinutý koláč natrite najprv vanilkovú časť plnky, na ňu kakaovú. Na to uložte na okraj dlhšej strany banány a stočte do rolády. Odloženou pĺnkou rovnomerne potrite povrch a posypte kakaovým práškom.
Pred krájaním dajte na pár hodín do chladničky.

12 porcií




1 comment:

Katie said...

This looks really delicious! I know a lot of people who don't like bananas, but personally, I love them