Friday, November 9, 2012
Plum Dumplings / Slivkové Knedle - Gomboce
Gomboce or Gombóce can be made with apricots, too. A potato gnochi recipe is also suitable, just add one egg. Try to cut the dough into thin slices so the plums will cook better and the dumplings will be juicy by a correct ratio of the dough and the fruit.
........................................................................
Gomboce, alebo gombóce môžete pripraviť aj s marhuľami. Hodí sa na to aj šúľancový recept, len do cesta dajte jedno vajce. Pokúste sa krájať cesto na tenko, aby sa slivky lepšie uvarili a aby boli knedle šťavnatejšie správnym pomerom cesta a ovocia.
Plum Dumplings
For filling:
6 large plums - halved, pitted or 12 small plums - pitted
1/2 tablespoon cinnamon
2 tablespoons powdered sugar
For dough:
1/2 kg potatoes, boiled skin on, finely grated
1 egg yolk
1 teaspoon butter
pinch of salt
1 tablespoon cornstarch
120 g flour, plus more for dusting
For topping:
50 g butter
1 cup breadcrumbs
2 tablespoons granulated sugar
50 g butter to cover
Prepare the plums. Sprinkle them with cinnamon and powdered sugar to release the juice.
Boil the potatoes with the skin on, let them cool, peel and grate them to the finest you can.
Have a large pot with boiling water and a little salt ready.
Add butter, egg yolk, salt, starch and flour to the grated potatoes and knead lightly. Create a log in diameter of the size of plums. Cut the log to about a half centimeter thick, so that you can wrap in the whole plum. Roll the wrapped plum in flour.
Cook dumplings in salted boiling water for about 6 - 8 minutes. Stir occasionally, don't allow the dumpling to stick to the bottom of the pot.
Meanwhile, melt the butter in a small pan and prepare the topping in another pan - briefly fry the breadcrumbs in butter. Take off the heat and add the sugar.
When dumplings swim atop fish them out using a strainer.
Pour butter over and sprinkle with prepared breadcrumb topping.
Serve warm.
12 dumplings / 4 - 6 servings
........................................................................
Slivkové Knedle - Gomboce
Na plnku:
6 väčších sliviek - rozpoltených, vykôstkovaných, alebo 12 menších sliviek - vykôstkovaných
1/2 lyžice škorice
2 lyžice práškového cukru
Na cesto:
1/2 kg zemiakov, uvarených v šupke, postrúhaných, alebo pretlačených
1 žĺtok
1 lyžička masla
štípka soli
1 lyžica kukuričného škrobu (maizeny)
120 g múky (môže byť aj hrubá), plus viac na posypanie
Na posypanie:
50 g masla
1 pohár strúhanky
2 lyžice kryštalového cukru
50 g masla na poliatie
Pripravte si slivky. Poprášte ich škoricou a práškovým cukrom, aby pustili šťavu.
Zemiaky uvarte v šupke, nechajte ich vychladnúť, ošúpte a postrúhajte ich najjemnejšie ako viete.
Do väčšieho hrnca dajte variť vodu s troškou soli.
K nastrúhaným zamiakom pridajte maslo, žĺtok, soľ, škrob a múku a zľahka premieste. Vytvorte šúľok s priemerom podľa veľkosti sliviek. Krájajte ho na hrúbku asi pol centrimetra tak, aby ste mohli celú slivku obaliť. Zabalenú slivku pováľajte v múke.
Knedle varte v slanej vriacej vode asi 6 - 8 minút. Občas premiešajte, aby sa knedle neprilepili na dno hrnca.
Medzitým si v menšom hrnci roztopte maslo na poliate a v druhom menšom hrnci pripravte strúhanku tak, že do pražiaceho sa masla prisypete strúhanku a krátko opražíte. Odstavte prívod tepla a prisypte cukor.
Keď knedle vyplávajú vyberte ich sytkom.
Polejte maslom a posypte pripravenou strúhankou.
Podávajte teplé.
12 knedlí / 4 - 6 porcií
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
vypadají skvěle:)
Tie majú naše deti veľmi radi v lete. Ešte jednoduchšie je položiť do každého ovocia kocku cukru.
Výborný nápad!
My Czech grandma always used cream of wheat in the dumplings but we lost the recipe. Any help?
Do you read Czech? If so, try "krupicove knedliky" - something like this http://life.ihned.cz/c1-60356750-recept-na-krupicove-knedliky-s-tresnemi
If not, let me know, I'll translate it for you ....
Post a Comment