Wednesday, October 31, 2012
Apple Cheese Bread Pudding / Jablkovo Tvarohová Žemľovka
Bread pudding could be made with other fruits, such as apricots or apricot compote and cheese layer can be omitted entirely. If you are not sure whether bread/roll soaked enough in milk, let the pudding sit for about 30 minutes prior to baking.
........................................................................
Žemľovku môžete urobiť aj s iným ovocím, napríklad s marhuľami, alebo marhuľovým kompótom a môžete tvarohovú vrstvu úplne vynechať. Ak si nie ste istí, či pletenka/rožok dostatočne nasiakli mliekom, nechajte žemľovku pred pečením postáť asi 30 minút.
Apple Cheese Bread Pudding
butter to grease
granulated sugar to coat
For apple layer:
4 apples, quartered, cored, thinly sliced
For cheese layer:
500 g soft farmer cheese or cream cheese
2 tablespoons granulated sugar
1/4 teaspoon cinnamon
For bread layer:
500 g 1 - 2 days-old braided loaf bread, or 6-8 bread rolls, quartered
300 ml of milk
3 egg yolks
2 tablespoons granulated sugar
1 teaspoon vanilla extract
50 g butter
For meringue leyer:
3 egg whites
2 tablespoons granulated sugar
Preheat oven to 180˚C.
Grease the baking dish (20 x 28 cm) with butter and sprinkle with granulated sugar.
Stir all the ingredients for the cheese layer in a medium size bowl.
Prepare apples.
Cut the bread to about 2 cm thick slices. Combine milk, egg yolks, sugar and vanilla. Carefully dip the bread slice into milk mixture and put it on the bottom of your greased dish. Lay the entire bottom with bread slices or roll quarters.
Place an even layer of sliced apples on the top.
Coat with the cheese mixture.
Cover the cheese layer with bread soaked in milk.
Scatter diced butter evenly on top of bread.
Bake for 40 minutes, until the surface is golden brown and bread and cheese layers are set.
Take the pudding out from the oven and set the oven to broiling.
Whisk egg whites and sugar to stiff peaks. Arrange it on the top of the pudding and let broil for about 30 seconds until the color of the meringue turns to golden yellow.
Serve warm, or cold.
12 servings
........................................................................
Jablkovo Tvarohová Žemľovka
maslo na vymastenie
kryštálový cukor na vysypanie
Na jablkovú vrstvu:
4 jablká, rozštvrtené, odjadrené, nakrájané na tenké plátky
Na tvarohovú vrstvu:
500 g mäkkého tvarohu
2 lyžice kryštálového cukru
1/4 lyžičky škorice
Na žemľovkovú vrstvu:
500 g pletenky (vianočky), alebo 6 - 8 rožkov - rozštvrtené, 1 - 2 dni staré
300 ml mlieka
3 žĺtky
2 lyžice kryštálového cukru
1 lyžica vanilkovej esencie
50 g masla
Na snehovú vrstvu:
3 bielka
2 lyžice kryštálového cukru
Predhrejte rúru na 180˚C.
Vymastite si nádobu na pečenie (20 x 28 cm) maslom a vysypte dno a boky kryštálovým cukrom.
V miske vymiešajte všetky ingrediencie na tvaroh.
Pripravte si jablká.
Nakrájate pletenku na cca 2 cm hrubé krajce. Zmiešajte spolu mlieko, žĺtky, cukor a vanilku. Opatrne ponorte krajec pletenky do mliečnej zmesi a polžte na dno vymastenej nádoby. Takto vyložte celé dno polovicou pletenky, alebo polovicou rozštvrtených rožkov.
Navrch poukladajte rovnomernú vrstvu nakrájaných jabĺk.
Na to vrstvu tvarohovej zmesi.
Na tvaroh vrstvu pletenky namočenej v mlieku.
Na pletenku rovnomerne poukladajte na kocky nakrájané maslo.
Pečte 40 minút, kým nie je povrch zlato-hnedej farby a tvarohová a pletenková vrstva nie je tuhšia.
Vyberte žemľovku z rúry a prepnite rúru na zapekanie.
Z bielkov a cukru vyšľahajte tuhý sneh. Naaranžujte ho na povrch žemľovky a dajte zapiecť na cca 30 sekúnd, kým sa sneh nezafarbí na zlato-žlto.
Podávajte teplé, alebo studené.
12 porcií
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
brilliant idea! I've thing for bread puddings and thise one's very interesting :) Saved the recipe and will make it once!
normálně mistrovské dílo!
Post a Comment