Saturday, April 19, 2014

Apricot Slices with Gelatine / Marhuľový Koláč so Želatínou



After about a year long pause we are coming back! Thank you for your support and unceasing attention.
I hope you find this sunny side up "eggs" appealing and who knows, you might even try to bake it. I wish you lots of fun.
.........................................................................
Asi po ročnej odmlke sa vraciame späť! Ďakujeme za Vašu priazeň a neutíchajúcu pozornosť. 
Dúfam, že Vás toto "volské oko" poteší a kto vie, možno si ho vyskúšate upiecť. Želám Vám veľa zábavy.  







Apricot Slices with Gelatine

For the dough :
3 egg yolks
200 g powdered sugar
200 ml neutral oil (canola oil)

250 ml milk
300 g flour
1 sachet baking powder

3 egg whites
50 g granulated sugar

For cream:
400 ml milk
4 tablespoons flour (or semolina)

200 g butter, at room temperature
150 g powdered sugar
1 sachet vanilla sugar

For gelatine:
0.5 l water
0.5 l juice collected from your apricot compote/preserve
sugar as needed
gelatine for 1 l of fluid

To assemble:
apricot compote/preserve (± 30 apricot halves)


Preheat oven to 200˚C and place some baking paper into a large baking pan with high sides.

Mix together egg yolks, sugar and oil, then add milk and flour mixed with baking powder.

Whip the egg whites and sugar till stiff peaks and gently stir into the batter. Pour the batter onto the prepared baking pan and bake for about 17 minutes or until golden brown. When cool, pull the paper away and put it back into the baking pan.

Use milk and flour (or semolina) to cook a thick cream and allow it to cool down.

Mix together butter, sugar and vanilla sugar and incorporate it into tho cooled down cream.

Prepare the gelatine as advised by the manufacturer and boil it with water, juice and sugar.

Spread the chilled cream onto the cool down pastry, place apricot halves on top of the cream and pour  cooling down gelatine over the apricots.

Wait until the cake is cool down completely and gelatine is solidified, then slice the squares.


Makes about 30 pieces
.........................................................................

Marhuľový Koláč so Želatínou

Na cesto:
3 žĺtky
200 g práškového cukru
200 ml neutrálneho oleja (repkový olej)

250 ml mlieka
300 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva

3 bielka
50 g kryštalového cukru

Na krém:
400 ml mlieka
4 lyžice hrubej múky (alebo krupice)

200 g masla, izbovej teploty
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukor

Na želatínu:
0,5 l vody
0,5 l šťavy z marhuľového kompótu
cukor podľa potreby
želatína na 1l tekutiny

Na pospájanie:
ovocie z marhuľové kompótu (± 30 marhuľových polovíc)


Predhrejte rúru na 200˚C a papierom na pečenie si vysteľte veľký plech s vysokými bočnicami.

Vymiešajte spolu žĺtky, cukor a olej, potom pridajte mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva.

Z bielkov a cukru vymiešajte tuhý sneh a opatrne ho zamiešajte do cesta. Cesto vylejte na pripravený plech a pečte približne 17 minút, alebo kým cesto nie je zlatohnedej farby. Po vychladnutí stiahnite papier dole a korpus vložte naspäť do plechu.

Z mlieka a múky (prípadne krupice) uvarte hustú kašu a nechajte vychladnúť.

Vymiešajte spolu maslo, cukor a vanilkový cukor a zamiešajte ho do vychladnutého krému.

Pripravte si želatínu tak, ako to udáva výrobca a uvarte ju spolu s vodou, šťavou a cukrom.

Na vychladnuté cesto natrite vychladený krém, navrch poukladajte polky marhulí a zalejte ich chladnúcou želatínou.

Nechajte úplne vychladnúť a želatínu zatuhnúť, až potom krájajte na štvorce.


30 kúskov



No comments: