Friday, October 26, 2012

Potatoes / Zemiaky, Krumple, Grule, Bandurky, Kompere, Švábka, Grumbir, Repa, Zemáky, Erteple.



If you'd like to simplify the process, use store bought Ladyfingers, pudding and ready-made marzipan. Store-bought Ladyfingers are much harder than home made, so brush the top of the biscuits with some liquid (such as rum - for grown-up version, or with vanilla extract diluted in a water).
........................................................................
Ak by ste si chceli zjednodušiť celý proces, použite kúpené detské piškóty, puding a hotový marcipán. Kúpené piškóty sú o mnoho tvrdšie než domáce, preto potrite vrch piškóty nejakou tekutinou (napríklad rumom - pre dospelácku verziu, alebo vanilkovou esenciou rozriedenou v troške vody).





Potatoes

50 pcs ladyfingers - recipe, round-shaped
1 kg marzipan - recept
1 serving chocolate pudding - recept, chilled

cocoa powder
powdered sugar


Bake Ladyfingers, make the pudding and prepare marzipan one day before.
Cook pudding a little thicker and less sweet than you normally would. Pour it into the bowl and cover with the cling wrap, press it down to touch still hot pudding so that the skin/film will not create.

Pair the Ladyfingers based on the size. Fill the one from the pair with some thick, chocolate pudding and pair with the other.
Dust your work surface with powdered sugar and roll out the marzipan to about 4 mm thickness. Cut out two circles larger than Ladyfingers, place the pair on one of the circles, place the other circle on the top and connect while pinching the edge. Shape a ball/potatoe. Roll potatoe in the cocoa powder (or cocoa powder mixed with a little powdered sugar).
Use fork tooth to prick a few dots resembling a real potato.
Chill for a few hours (preferably overnight) in the refrigerator to soften up the biscuits.

Makes 25 potatoes
........................................................................

Zemiaky, Krumple, Grule, Bandurky, Kompere, Švábka, Grumbir, Repa, Zemáky, Erteple.

50 ks piškót - recept, kruhového tvaru
1 kg marcipánu - recept
1 porcia čokoládového pudingu - recept, vychladený

kakaový prášok
práškový cukor


Deň vopred si upečte piškóty, uvarte puding a pripravte marcipán.
Puding uvarte troška hustejší a menej sladký, než zvyknete. Prelejte ho do mištičky a navrch pritlačte potravinársku fóliu, aby sa nevytvorila koža.

Spárujte piškóty do dvojíc, podľa veľkosti. Naplnite jednu hustým, čokoládovým pudingom a spojte s druhou z dvojice.
Poprášte si pracovný povrch práškovým cukrom a vyvaľkajte na ňom marcipán na asi 4 mm hrúbku. Vykrojte dva kruhy väčšie než piškóty, vložte spojené piškóty do jedného kruhu, priložte navrch druhý kruh a spojte okraje poštikávaním. Vytvaruje guľu/zemák. Vytvarovanú bandurku obaľte v kakaovom prášku (alebo v kakaovom prášku zmiešanom s troškou práškového cukru).
Zubom vydličky vpychnite zopár bodiek pripomínajúcich ozajstné grule.
Uložte na niekoľko hodín (najlepšie cez noc) do chladničky, aby piškóty nasiakli tekutinou a zmäkli.

25 krumplí


1 comment:

Ceresnicka na torte said...

toto urcite vyskusam ,vyzera to velmi pekne