Friday, February 15, 2013

Walnut Cake with Egg Yolk Glaze / Orechový Koláč so Žĺtkovou Polevou


The yolk-sugar glaze tends to be rather fragile after it dries out. Slice the cake only after the glaze is completely dry and you'll have quite straight edges. Use a bread or tomato knife.
If you like your cake or the glaze with a bit of texture, replace half of the powdered sugar with caster sugar. It will never completely dissolve. But it's a question of preferences.
.........................................................................
Po stuhnutí je žĺtkovo-cukrová poleva pomerne krehká. Ak budete koláč krájať po úplnom vyschnutí polevy, budete mať okraje rovné. Použite nôž na krájanie chleba, alebo paradajok.
Ak máte v ceste, alebo v poleve radi štruktúru, nahraďte polovicu práškového cukru cukrom kryštálovým. Ani v ceste ani v poleve sa nikdy dokonale nerozpustí. Je to ale otázka preferencií.





Walnut Cake with Egg Yolk Glaze

For batter:
280 g butter, room temperature
280 g powdered sugar
200 g walnuts, ground
180 g all-purpose flour
1 sachet (15 g) baking powder
5 egg whites

For glaze:
5 egg yolks
200 g powdered sugar
1 sachet (8 g) vanilla sugar

oil and flour to oil and to dust the baking tray


Oil and dust with flour your baking tray with high sides (38 x 28 cm).
Preheat oven to 200˚C.
In a bowl of your stand mixer whisk together butter and sugar. In another bowl stir together nuts, flour and baking powder and gradually add it to butter and sugar mixture.
Beat egg whites until stiff and gently stir them into the butter-walnuts mixture. Pour the batter onto the prepared baking tray, flatten the surface and let the cake bake for about 17 minutes, or until golden - brown.
While the cake is baking, prepare the glaze. Beat the egg yolks, powdered sugar and vanilla sugar until pale pastel color (about 5 minutes). Keep stirring the glaze, don't let the surface to dry.
After the cake is baked, let it cool down for about 2-3 minutes and pour the glaze on top of the cake. Use a spatula to flatten the surface. Let it cool and dry the glaze completely.
Slice the cake with a sharp serrated knife. Cut through the frosting first, then through the rest.

About 36 pieces.

.........................................................................

Orechový Koláč so Žĺtkovou Polevou

Na cesto:
280 g masla, izbovej teploty
280 g práškového cukru
200 g mletých orechov
180 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
5 bielkov

Na polevu:
5 žĺtkov
200 g práškového cukru
1 vanilkový cukor

olej a múka na vymastenie a vysypanie plechu na pečenie


Olejom vymastite a múkou vysypte plech na pečenie s vysokými bokmi.
Predhrejte rúru na 200˚C.
V mise mixéra vymiešajte maslo s cukrom. V inej mise premiešajte spolu orechy, múku a prášok do pečiva a pridajte do vymiešaného masla s cukrom.
Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorý opatrne zamiešajte do maslovo - orechovej zmesi. Cesto vylejte na pripravený plech, povrch vyrovnajte a dajte piecť na 17 minút, kým nie je zlato - hnedej farby.
Počas pečenia cesta si pripravte polevu tak, že mixérom vymiešate žĺtky, práškový a vanilkový cukor do svetlej pastelovej farby (asi 5 minút). Polevu miešajte až do upotrebenia, aby povrch nezaschol.
Po upečení nechajte cesto vychladnúť cca 2 - 3 minúty a na vrch vylejte a stierkou vyrovnajte žĺtkovu polevu. Koláč nechajte úplne vychladnúť a polevu úplne vyschnúť.
Koláč krájajte ostrým, zúbkovaným nožom tak, že najprv narežte polevu, až potom režte skrz cesto.

Cca 36 kúskov.




2 comments:

Marianna (Halusky-in-Ireland) said...

tomuto kolacu hovorim kolac mojho detstva ;o) moja babka ho vzdy robievala...

Sadruddin Rejeb said...

Looks yummy!