Tuesday, February 19, 2013

Lattice Cheesecake / Tvarohový Mriežkový Koláč




If you double the amounts in this recipe, you can make the cake in a large baking tray (the original idea). You don't have to roll the sausages out of the dough for the lattice. Roll the dough out using a rolling pin, then cut the dough using a knife or a pastry wheel. Or use a cookie cutter, or rim of a glass to cut the shapes out and place them on the top.
........................................................................
Ak zdvojnásobíte množstvá v tomto recepte, možete koláč urobiť na veľkom plechu (pôvodná idea).  Pruhy mriežky na koláči nemusíte šúľať, cesto môžete vyváľkať valčekom a pruhy narezať nožom, alebo radielkom. Prípadne vykrojte tvary formičkou, alebo pohárom a tie poukladajte na vrch. 










Lattice Cheesecake

For cheese filling:
500 g soft farmer cheese
4 heaping tablespoons powdered sugar 
1 sachet vanilla sugar
1 egg
zest of one lemon

For dough:
200 g all-purpose flour
125 g butter, room temperature
1 egg
125 g powdered sugar
1/2 sachet baking powder
1 sachet vanilla sugar

butter to grease the baking pan
raisins to decorate
powdered sugar for dusting


Grease and butter a springform pan with 24 cm in diameter.
Preheat oven to 200˚C.
Mix all ingredients for the filling in a medium sized bowl.
Mix all ingredients for the dough together until a homogenous dough forms and divide it into two parts - one bigger for the bottom and sides, and a second smaller for the lattice.
Roll out the bigger dough to about 30 cm round shape and a thickness of about 4 mm. Transfer the dough carefully into a pan and shape the side edges up to about 3 cm.
Pour the filling in.
Roll a sausage like shape out of the remaining dough and lay them parallel over the filling in a single layer. The second layer will be perpendicular to the first layer.
Decorate with raisins.
Bake in preheated oven for 25 minutes, or until the lattice is gold-brown color.
Open the pan only after the cake is completely cool down.
Dust with powdered sugar and serve.

8 servings

.........................................................................

Tvarohový Mriežkový Koláč

Na tvaroh:
500 g jemného tvarohu
4 kopcovité lyžice práškového cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
1 vajce
kôra z jedného citróna

Na cesto:
200 g polohrubej, alebo hladkej múky
125 g masla, izbovej teploty
1 vajce
125 g práškového cukru
1/2 sáčka prášku do pečiva
1 sáčok vanilkového cukru

maslo na vymastenie formy na pečenie
hrozienka na ozdobenie
práškový cukor na posypanie


Maslom vymastite kruhovú formu na pečenie s priemerom 24 cm.
Predhrejte rúru na 200˚C.
Všetky suroviny na tvaroh zmiešajte v stredne veľkej miske.
Zo všetkých surovín na cesto vypracujte homegénnu masu a rozdeľte ju na dve časti - jednu väčšiu na dno a boky a druhú menšiu časť na mriežku.
Časť na dno vyvaľkajte na priemer asi 30 cm a na hrúbku asi 4 mm. Cesto opatrne preložte do formy a vytvarujte bočné okraje do výšky asi 3 cm.
Na cesto vylejte tvarohovú hmotu.
Zo zvyšného cesta ušúľajte šúľky, ktoré na tvaroh ukladajte v jednej vrstve paralelne a potom kolmo na ne v druhej vrstve.
Ozdobte hrozienkami.
Pečte v predhriatej rúre 25 minút, alebo kým nie je mriežka z cesta zlato-hnedej farby.
Formu otvorte až po úplnom vychladení koláča.
Posýpte práškovým cukrom a servírujte.


8 porcií


2 comments:

miloshaaa said...

bol skvely! dakujem krasne :)

krisina said...

vynikajúci! pridala som síce ešte kyslú smotanu, lebo som nemala jemný tvaroh, ale len hrudkový, ale koláčik vyzerá aj chutí úžasne :)