Tuesday, February 12, 2013
Porridge with Pear Compote / Ovsená Kaša s Hruškovým Kompótom
You can substitute honey for sugar, apple for pear and vanilla or even gingerbread spices for cinnamon.
In mid-February, this could be a breakfast for two ...
........................................................................
Cukor môžete nahradiť medom, hrušku jablkom a škoricu vanilkou, alebo dokonca perníkovým korením.
V polovici februára by toto mohli byť raňajky pre dvoch ...
Porridge with Pear Compote
For porridge:
250 ml water
1 cup oat flakes, or mix of different flakes
pinch of salt
1 tablespoon brown sugar
For pear compote:
1 pear, cored, diced - bite size
3 tablespoons water
2 tablespoons (half a lemon) lemon juice
1 tablespoon brown sugar
4 fresh mint leaves, finely chopped
fresh mint leaves for garnish
First, prepare a pear. Put all ingredients (except mint) for the compote into a small saucepan and cook for a few minutes. Leave the pot uncovered to thicken the juices. Cook for a few minutes until the pear is soft (length depends on the sort of pear you are using). Add the mint, stir and take off the heat.
Place all the ingredients for the porridge into the second slightly bigger saucepan and cook for a while (until the flakes are soften), stirring constantly.
Pour the porridge into the serving bowls, top with pear compote and garnish with fresh mint leaves.
2 servings
........................................................................
Ovsená Kaša s Hruškovým Kompótom
Na kašu:
250 ml vody
1 pohár vločiek (ovsených, alebo mix rôznych)
štípka soli
1 lyžica hnedého cukru
Na hruškový kompót:
1 hruška, odjadrená, nakrájaná na kocky
3 lyžice vody
2 lyžice (z polovice citróna) citrónovej šťavy
1 lyžica hnedého cukru
4 lístky čerstvej mäty piepornej, nakrájané na drobno
čerstvá mäta na ozdobenie
Najprv uvarte hrušku. Dajte všetky ingrediencie (okrem mäty) na kompót do menšieho hrnca a varte niekoľko minút. Hrniec nechajte odkrytý, aby sa tekutina zahustila. Varte niekoľko minút, do zmäknutia hrušky (dĺžka závisi od druhu hrušky). Pridajte mätu, premiešajte a odstavte prívod tepla.
Do druhého, o niečo väčšieho hrnca dajte všetky ingrediencie na kašu a chvíľu (do zmäknutia vločiek), za stáleho miešania, povarte.
Kašu prelejte do servírovacích misiek, na vrch poukladajte hruškový kompót a ozdobte čerstvým lístkom mäty.
2 porcie
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment