Friday, June 8, 2012

Vanilla Curd Puff Pastry / Krémeš







Slovak cuisine is influenced by all other surrounding culinary delights and technics. We have naturalized buchty from Bohemia, pirohy from Poland, strudel from Austria, bundt cake/bábovka from Germany and vanilla curd puff pastry/krémeš from Hungary.
The dominant flavor of krémeš is vanilla. Select the best one you can find. Try to avoid artificial vanilla.

..............................................................

Slovenka kuchyňa je ovplyvnená každou jednou okolitou kuchyňou, kulinárskou špecialitou, či technikou. Takto sa u nás naturalizovali buchty z Čiech, pirohy z Poľska, štrúdla z Rakúska, bábovka z Nemecka a krémeš z Maďarska. 
Dominantnou chuťou krémeša je vanilka. Zvoľte tú najlepšiu, akú si viete dopriať. Skúste sa vyhnúť umelej vanilke a vanilínovému cukru.  






  
Vanilla Curd Puff Pastry

2 sheets of puff pastry - 42x26cm

1/2l milk
4 egg yolks
50g all purpose flour
100g powdered sugar
1 vanilla bean or 1 sachet of vanilla sugar or 2 tablespoons vanilla extract

Preheat oven to 180°C.
Roll out pastry sheet, place it on the baking paper. Use fork to pierce pastry in several places.
Bake for 20 minutes, one by one. After 15 minutes turn the sheet 180° and bake for 5 more minutes. After removing it from oven, place the puff pastry sheet on the wooden board or a cold baking tray and place the hot tray on the top of just baked pastry in order to weight it down. Repeat the same with the second pastry.

Whisk together flour, egg yolks and a little bit of milk. Bring milk, sugar and vanilla to a boil. Pour flour egg yolk mixture into milk sugar mixture. Stirring it constantly, thick curd will form. It takes no more than 5 minutes. While still hot, spread curd evenly using spatula or long knife on the baked sheet of puff pastry. Top with the second baked puff pastry. Weight down using baking trays. Allow to cool for about 1 to 2 hours.
Cut using a bred knife.
Sift powdered sugar generously.

Makes 20 pieces

........................................................

Krémeš

2 pláty lístkového cesta - 42x26cm

1/2l mlieka
4 žĺtka
50g hladkej múky
100g práškového cukru
1 vanilkový lusk, alebo 1 sáčok vanilkového cukru, alebo 2 lyžice vanilkovej esencie

Predhrejte rúru na 180°C. 
Rozrolujte lístkové cesto na plech zaopatrený papierom na pečenie. Vydličkou prepichnite cesto na niekoľkých miestach. Pláty pečte 20 minút jeden po druhom. Po 15 minútach otočte plech o 180° a pečte ďalších 5 minút.
Po vybratí z rúry ihneď presuňte upečený plát na drevenú dosku, alebo studený plech a zaťažte ešte teplým plechom, aby sa cesto vyrovnlo. To isté zopakujte s druhým lístkovým cestom.


Vymiešajte múku a žĺtka s troškou mlieka. 
Do hrnca s mliekom prisypte cukor a vanilku. Priveďte do varu. Vlejte vymiešanú múku so žĺtkami. Za stáleho miešania sa tekutina zahustí na kašu. Netrvá to viac než 5 minút. Ešte teplú kašu vylejte na jeden z upečených plátov cesta, hmotu zarovnajte stierkou, alebo dlhým nožom, preložte druhým upečeným plátom. Zaťažte plechom na pečenie, prípadne aj niečím ťažším.
Nechajte vychladnúť cca 1 - 2 hodiny.
Krájajte nožom na chlieb.
Veľkoryso posypte práškovým cukrom.


20 kúskov


2 comments:

Adusha said...

Ahoj, tvoj blog som objavila čerstvo len včera, a dnes, miesto toho aby som pracovala, sa v ňom hrbakám a čítam a pozerám a púšťam si perfektné videá. Chválim ideu blogu a držím palce... ja som tiež momentálne vo fáze, keď sa začínam vracať ku slovenským koreňom v kuchyni... ;)

bake your slovak roots said...

Dakujeme!
Tvoj zaujem nas velmi, velmi tesi.
Vrat sa. Kedykolvek...