Friday, January 25, 2013

No Bake Roulade, Cream and Fruit Torte / Nepečená Smotanovo Ovocná Torta z Rolády



In this torte you can use other types of roulade (such as chocolate or coconut) and fresh fruits (such as strawberries, raspberries or pitted cherries).
.........................................................................
V tejto torte môžete použiť aj iný druh rolády (napríklad čokoládovu alebo kokosovu) a čerstvé ovocie (napríklad jahody, maliny alebo vykôstkované čerešne).






No Bake Roulade, Cream and Fruit Torte

For the cream filling:
20 g gelatin (or adequate amount for 1/2l liquids)
3 tablespoons milk, lukewarm
2 egg yolks
80 g powdered sugar
1 sachet vanilla sugar
200 ml milk
250 ml double cream, whipped

1 jam roulade
600 ml small fruit (berries) compote, one or different kinds, no liquids


Soak the gelatin for at least one hour in three tablespoons of milk.
Use a larger bowl (3l volume) to lay out the jam roulade.
Cook together egg yolks, vanilla sugar, powdered sugar and milk, stirring constantly. Cook for about a minute.
Take the custard off the heat and add the gelatin. Stir until the gelatin is melted completely. If necessary, strain through a sieve. Let it cool, but keep stirring (quite often) - don't let the crust to form.
Whip the cream and stir it into the cold custard.
Alternate the layer of cream filling with fruit. Start and finish with the filling.
Place in the fridge to cool and to solidify for at least 6 hours, or overnight. Flip the torte onto a plate.

8 servings

.........................................................................

Nepečená Smotanovo Ovocná Torta z Rolády

Na smotanovú náplň:
20 g želatíny (alebo monžstvo na 1/2l tekutiny)
3 lyžice mlieka, vlažné
2 žĺtky
80 g práškového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
200 ml mlieka
250 ml šľahačky

1 džemová roláda
600 ml zaváranina drobného (bobuľovitého) ovocia, jeden, alebo rôzne druhy, šťava scedená


Namočte želatínu aspoň na jednu hodinu do troch lyžíc mlieka.
Steny väčšej misy (3l objem) vyložte nakrájanou roládou.
Žĺtky, vanilkový cukor, práškový cukor a mlieko dajte variť a za stáleho miešania varte asi 1 minútu.
Uvarený puding odstavte a pridajte napučanú želatínu a miešajte pokiaľ sa želatína neroztopí. Ak je potrebné, scedte cez husté sitko. Nechajte chladnúť, ale priebežne (často) premiešávajte, aby sa nevytvorila kôrka.
Vyšľahajte šľahačku a vmiešajte ju do studeného pudingu.
Striedavo prekladajte smotanovú náplň s ovocím v roládou vyloženej mise. Začnite a ukončite smotanou.
Dajte na noc stuhnúť do chladničky, minimálne na 6 hodín. Po stuhnutí vyklopte tortu na tanier.

8 porcií



2 comments:

Anonymous said...

Toto sa normalne vola Charlotte a ta rolada je predsa pecena, ci?

bake your slovak roots said...

V slovenskej kuchyni je vela receptov, ktore v zahranici maju iny nazov, nez u nas doma. Tak napriklad uz len obycajna rolada s dzemom sa vo svete vola swiss roll. Alebo zemiakove halusky sa vo vacsine ostatneho sveta volaju gnocchi. Tak ako roladu nebudem volat svajciarska rolka, ani halusky nebudem volat gnocchi, tak ani smotanovu tortu, ktoru od detstva volame smotanova torta nebudem volat charlotte.
K druhej casti otazky:
Rolada je rovnako pecena ako napriklad piskoty, alebo keksy. Ak si dam piskoty do pudingu, neznamena to, ze moj dezert je peceny, ci? :)