Tuesday, January 8, 2013

Kremrole - Cream Horns / Kremrole (Šamrole) - Plnené Trubičky



Even the name - kremrole, shamrole - speaks of German/Austrian origin. A cream or foam roll. But it would be hard to find a patisserie, or a wedding in Slovakia where the cream horns weren't there.
.........................................................................
Už samotný názov - kremrole, šamrole - hovorí o nemeckom/rakúskom pôvode. Krémová, alebo penová rolka. Ale dnes už asi ťažko nájdete cukráreň, alebo svadbu kde by tieto plnené trubičky neboli.







Kremrole - Cream Horns

For horns:
1 package (320 g) puff pastry, pre-rolled
neutral oil to grease tubes
1 egg for egg wash

For cream:
3 egg whites
150 g granulated sugar
3 teaspoons lemon juice

powdered sugar for dusting


Preheat oven to 200˚C.
Pre-greas the metal tube (if not teflon coated) with oil.
Cut the pastry along the longer side to the strips wide about 2.5 cm. Carefully wind the strips on your metal tubes so that the strips overlap one another. Place them on the baking tray lined with baking paper so that the end of the pastry is down under. Brush with egg wash and bake for 15 minutes, or until golden brown.
Let them cool for a while. Once the metal tubes are cold enough to hold in hands comfortably, twist gently to release and remove the metal part out. Allow to cool completely.

Put the egg whites and sugar for the cream into a heatproof bowl and whisk using an electric mixer. Whisk in a double boiler (bain-marie) for about 10 minutes till stiff peaks form. When done, remove the bowl from the steam and whisk the lemon juice into the cream.
Transfer the cream into the pastry bag with a star-tipp ∅ 6 mm and fill up the horns.
Dust with powdered sugar.

12 pieces

.........................................................................

Kremrole (Šamrole) - Plnené Trubičky

Na trubičky:
1 balenie (320 g) lístkového cesta, vyváľkané
neutrálny olej na vymastenie trubičiek
1 vajce na potretie

Na krém:
3 bielka
150 g kryštálového cukru
3 lyžičky citrónovej šťavy

práškový cukor na posypanie


Predhrejte rúru na 200˚C.
Trubičky (ak nemajú teflónovú úpravu) vymastite olejom.
Cesto nakrájajte pozdĺž dlhšej strany na pruhy široké cca 2,5 cm. Cesto naviňte na trubičku tak, že sa pruhy cez seba prekrývajú. Ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Koniec cesta je dole pod trubičkou. Potrite rozšľahaným vajcom a pečte 15 minút, alebo kým nie sú zlato-hnedej farby.
Nechajte chvíľu vychladnúť. Keď sa dajú kovové trubičky pohodlne chytiť do ruky, jemným pootočením uvoľnite kovovú časť a vyberte ju von. Nechajte úplne vychladnúť.

Do ohňuvzdornej misy dajte bielka a cukor na krém a šľahajte dotuha elektrickým mixérom na vodnom kúpeli po dobu približne 10 minút. Keď je krém tuhý, zložte misu z pary a zašľahajte do krému citrónovú šťavu.
Krém preložte do cukrárenského vrecka s hviezdicovým nadstavcom s ∅6mm a naplnite trubičky.
Posypte práškovým cukrom.

12 kusov


2 comments:

Marta @ What should I eat for breakfast today said...

I so love it! I'm polish and it's one of the best memories from my childhood. And this cream inside. Yummy!

kankana said...

I LOVE IT! So neatly shaped and perfectly baked. And with the cream .. oh yum!