Tuesday, November 13, 2012

Crescent Rolls with Plum Jam / Rožky so Slivkovým Lekvárom



Use as thick jam as possible. Thin jams tend to leak out. In this case, the most successful is a plum jam. I recommend to go ahead and bake 2 trays at once as 28 pieces is too little!
.........................................................................
Do rožkov použite čím hustejší lekvár. Riedky má tendenciu vytekať. V tomto prípade je slivkový najvydarenejší. Odporúčam upiecť rovno 2 plechy, 28 kusov je málo!



Crescent Rolls with Plum Jam

320 g store-bought puff pastry
3 tablespoons plum jam
30 g vanilla sugar


Preheat owen to 200˚C.
Roll out puff pastry to about 42 x 26 cm.
Cut it to about 7 x 7 cm squares.
Put half a teaspoon of jam to one of the points of each square. Start to roll the pastry from that point, forming a roll. Place it directly onto a baking tray, creating a crescent shape.
Bake in the owen for about 18 min, or until the rolls aren't golden in color. When almost done, spill about one tablespoon of water directly on the hot baking tray and finish baking. That will give the rolls an extra boost in the volume.
Take out from the owen, let it cool slightly (about 2 minutes) and roll them in the vanilla sugar.

Makes 28 rolls.

.........................................................................

Rožky so Slivkovým Lekvárom

320 g kúpeného lístkového cesta
3 lyžice slivkového lekváru
30 g vanilkového cukru


Predhrejte rúru na 200˚C.
Vyvaľkajte lístkové cesto na veľkosť asi 42 x 26 cm.
Narežte ho na cca 7 x 7 cm štvorce.
Dajte polovicu lyžičky lekváru do jedného zo špicov štvorca. Začnite rolovať cesto v tomto bode. Rolku umiestnite priamo na plech, formujúc tvar polmesiaca.
Pečte v rúre asi 18 minút, alebo kým nie sú zlatej farby. Keď sú rožky takmer dopečené, nalejte jednu polievkovú lyžicu vody priamo na horúci plech a dajte dopiecť. To dodá rožkom ešte väčší objem.
Vyberte rožky z rúry, nechajte ich mierne vychladnúť (2 minúty) a vyváľajte ich vo vanilkovom cukre.

28 rožkov.


2 comments:

la cuisine d'anna said...

Very apetizing rolls...I really enjoy your blog.I am polish and i find a similarity in your cooking.
It all look so good and conforting.

bake your slovak roots said...

Thank you!
So is your lovely blog
http://annacuisine.canalblog.com