Tuesday, October 2, 2012

Apple Puree with Farmer Cheese / Jablkové Pyré s Tvarohom



For one extra layer and one more dimension, I recommend crushed cookie layer under each apple layer. Let them sit for a few hours in the refrigerator, then serve.
Adjust the amount of sugar according to the acidity of the apples and your idea of a healthy sweetness.

...........................................................................
Pre jednu extra vrstvu a jeden ďalší rozmer, odporúčam rozdrviť piškóty, alebo iné keksy a nasypať ich pod každú jablkovú vrstvu. Nechajte ich pôsobiť zopár hodín v chladničke, až potom podávajte.
Množstvo cukru upravte podľa kyslosti jabĺk a Vaších predstáv o zdravej sladkosti.




Apple Puree with Farmer Cheese

For puree:
4 medium size apples - washed, cored, diced
50 ml water
2 teaspoons cinnamon
1 tablespoon vanilla extract
1 tablespoon sugar (or honey, or sweetener) 

For farmer cheese:
500 g farmer cheese
1 tablespoon vanilla extract
1 tablespoon sugar (or honey, or equivalent of sweetener)  

cinnamon for decoration


Put all the ingredients for the apple puree into the medium size saucepan and let it boil until the apples become very soft. Puree apples using hand blender, let it cool.
Mix farmer cheese, vanilla and sugar together. Use hand blender to mix it really smooth.
To assemble into a glass, alternate a layer of puree with a layer of farmer cheese and sprinkle the top with some cinnamon.
Serve chilled.

Makes 2 - 4 servings.

..............................................................................

Jablkové Pyré s Tvarohom

Na pyré:
4 veľké jablká - umyté, odjadrené, nakrájané na kocky
50 ml vody
2 lyžičky škorice
1 lyžica vanilkového extraktu
1 lyžica cukru (použijte med, alebo náhradné sladidlo)

Na tvaroh:
500 g tvarohu
1 lyžica vanilkového extraktu
1 lyžica cukru (použijte med, alebo náhradné sladidlo)

škorica na posypanie


Dajte všetky ingrediencie na jablkové pyré do stredne veľkého hrnca a nechajte variť, kým nie sú jablká veľmi mäkké. Rozmixujte ich pomocou ručného mixéra, nechajte vychladnúť.
Zmiešajte tvaroh, vanilku a cukor. Na vymiešanie do hladka použijte ručný mixér.
Servírujte tak, že v pohári vystriedajte vrstvu pyré s vrstvou tvarohu a vrch posypte škoricou.
Podávajte vychladené.

2-4 porcie


3 comments:

Adriana said...

Skvely dezertik a tie bodecky ma uplne dostali:) v jednoduchosti je krasa...a ja dodavm v tomto pripade aj slastny chutovy zazitok:)))

bake your slovak roots said...

:) Ďakujem!

Unknown said...
This comment has been removed by a blog administrator.