Friday, July 13, 2012

Bread (Basic Recipe) / Chlieb (Základný Recept)


Bread with butter and salt is my comfort food. And so effortless. Who said you have to work hard to make a bread? Mix, pour, fold and bake. Quite easy.
This bread is made without kneading. It is important to let time to work, at least 12 hours. In this video, I let the dough rise for 15 hours. The longer the better. Another important reminder - the bread is baked with the lid on. This will create a sauna effect, the only effect which caramelizes sugar and forms a crust. Use oven proof glass, metal or ceramic pot.

---------------------------------------------
Chlieb s maslom a so soľou je pre mňa najuspokojúcejšie jedlo na svete. A pritom bez námahy. Kto povedal, že na chlieb sa tvrdo pracuje? Zamiešať, vyklopiť, preložiť a dať piecť. Celkom jednoduché.
Tento chlieb sa robí bez miesenia, preto je dôležité nechať pôsobiť čas, minimálne 12 hodín. Vo videu som nechala cesto kysnúť 15 hodín. Čím dlhšie, tým lepšie. Dalšia dôležitá pripomienka - chlieb sa musí piecť s pokrievkou. Vytvorí sa tak efekt sauny, jediný efekt, ktorým sa skaramelizuje cukor a vytvorí sa kôrka. Použite sklenenú, kovovú, alebo keramickú nádobu s pokrievkou, vhodnú na pečenie v rúre.


Bread (Basic Recipe)

3 cups flour, more for dusting
1/4 teaspoon instant yeast
11/4 teaspoons salt
11/2 cup water
coarse semolina for dusting

In a large bowl combine flour, yeast and salt. Add water, and stir until combined. Cover bowl with
plastic wrap or aluminum foil. Let dough rest at least 12 hours, preferably about 18, at warm room temperature.

Lightly flour a work surface and place the dough on it; sprinkle it with a little more flour and fold it over four times. Sprinkle coarse semolina flour over cotton or linen tea towel, place dough seam side down, dust with more semolina and cover closing sides of a tea towel. Let it rise for 2 hours.

At least a half-hour before dough is ready, heat oven to 250˚C. Put a covered pot in the oven as it heats. When dough is ready, remove pot from oven. Turn dough over into pot, seam side up. Cover with lid and bake 30 minutes, then remove lid and bake another 15 minutes or until loaf is dark browned. Cool on a rack.

Makes one about 700 grams loaf.

-------------------------------------------------
Chlieb (základný recept)


3 šálky hladkej, alebo polohrubej múky plus viac na pracovnú plochu
1/4 lyžičky instantného droždia
11/4 lyžičky soli
11/2 šálky vody
hrubá krupica na posypanie

Vo veľkej mise zmiešajte múku, droždie a soľ. Pridajte vodu a zmiešajte. Prikryte misu plastovou fóliou, alebo alobalom. Nechajte cesto kysnúť aspoň 12 hodín, najlepšie 18, pri izbovej teplote.


Ľahko poprášte múkou pracovnú plochu a cesto na nej. Preložte ho štyrikrát. Hrubou krupicou posypte plochu bavlnenej, alebo ľanovej utierky a položte na ňu cesto švom dole. Posypte vrchnú časť cesta krupicou a uzatvrte strany utierky. Nechajte kysnúť 2 hodiny.


Najmenej pol hodinu pred vykysnutím nahrejte rúru na 250°C, spolu so zakrytou nádobu, v ktorej budete piecť chlieb. Keď je cesto vykysnuté vyberte hrniec z rúry a opatrne vhoďte cesto do hrnca, švom nahor. Pečte 30 minút s pokrievkou a ďalších 15 minút bez pokrievky, alebo kým nie je bochník tmavo-hnedej farby. Nechajte postáť aspoň 10 minút.


Jeden cca 700 gramový bochník.

No comments: