Tuesday, October 16, 2012

Draw - Chocolate Cake Decorating Contest / Losovanie - Súťaž vo Výzdobe Čokoládovej Torty



Congratulations, Martina G.!!!
...........................................
Blahoželáme, Martina G.!!!

Marzipan (Basic Recipe) / Marcipán (Základný Recept)



In this form, marzipan is mostly used for decorating, or as a center of chocolate pralines. Marzipan can be colored using food coloring. Other recipes using this home made marzipan will be following. When working with marzipan use powder sugar.
......................................................................
V tejto podobe môžete marcipán použiť hlavne na zdobenie, alebo ako stred čokoládových praliniek. Marcipán môžete farbiť potravinárskymi farbami. Ďalšie recepty na použitie tohoto domáceho marcipánu budú prichádzať postupne. Pri práci s marcipánom na posypanie používajte práškový cukor.




Marzipan (Basic Recipe)

2 3/4 cups blanched almonds
2 1/2 cups confectioners' sugar
1/4 cup egg whites (2 eggs)
1/2 teaspoon vanilla (or almond) extract (optional)


Using a food processor grind the almonds into a fine powder.
Add in the confectioners sugar and blend well.
Transfer the mixture to a bowl.
Using a wooden spoon blend in the egg whites and vanilla (if using) until all sugar is incorporated.
On a flat surface lightly dusted with confectioners sugar, kneed together, then form a bowl and place it in a plastic bag.
Chill for at least 1 hour. When rested, use.
You can store unused wrapped marzipan in the refrigerator for months.

Makes 650 g of marzipan.

.......................................................................

Marcipán (Základný Recept)

2 3/4 pohára lúpaných mandlí
2 1/2 pohára práškového cukru
1/4 pohára bielkov (z 2 vajec)
1/2 lyžičky vanilkového (alebo mandľového) extrakt (nemusí byť)


Pomocou kuchynského robota pomeľte mandle na jemný prášok.
Pridajte cukor a dobre premiešajte.
Presypte zmes do misky.
Pomocou drevenej varechy vmiešajte bielko a vanilku (ak používate), vytvorte jednotnú masu.
Povrch pracovnej dosky ľahko posypte práškovým cukrom, zhneťte hmotu dohromady, vytvarujte guľu a vložte do plastikového vrecka.
Chlaďte aspoň 1 hodinu. Použijte až po vychladení.
Nespracovaný marcipán skladujte zabalený. V chladničke vydrží mesiace.

650 g marcipánu



Chocolate Cake Decorating Contest 06/ Súťaž vo Výzdobe Čokoládovej Torty 06



Hena D. sent this photo, but not description. I suppose, she baked several chocolate cakes according to the contest recipe, decorated them with butter-cocoa cream, poured melted chocolate over and added modeled marzipan animals.
.........................................................................
Hena D. poslala túto fotografiu, bez popisu. Predpokladám, že upiekla niekoľko korpusov podľa súťažného receptu, ozdobila ich maslovo kakaovým krémom, poliala roztopenou čokoládou a doplnila vymodelovanými zvieratkami z marcipánu.

Friday, October 12, 2012

Poppy Seed Lemon Bábovka (Bundt Cake) / Makovo Citrónová Bábovka



A toothpick inserted in the center of the cake will come out either clean or with only a few crumbs clinging to it. That means the cake is done. If you'll glaze cake twice, once when it's still warm and again when it is not warm anymore, bábovka will be moist and also beautiful. Hot cake sucks moisture from the environment and fills up with the lemon glaze. Second layer remains on the surface.  Put the cake in the refrigerator after the second glazing. It will remains moist throughout the next day.
.........................................................................
Test so špáradlom znamená vpychnúť dĺžku špáradla do stredu bábovky. Keď je po vytiahnutí čisté, cesto je upečené. Ak polejete bábovku 2x, raz keď je ešte teplá a raz keď už teplá nie je, bábovka bude šťavnatá aj krásna. Za tepla koláč nasáva vlhkosť z okolia a pojme citrónovú polevu do seba. Druhá vrstva už ostane na povrchu. Po druhom poliatí dajte bábovku do chladničky. Ostane šťavnatá aj na druhý deň.




Poppy Seed Lemon Bábovka (Bundt Cake)

butter and flour for baking pan

For batter:
2 cups plain flour
1 cup granulated sugar
1 cup milk
1/2 cup vegetable oil
2 eggs
1 sachet (10 g) vanilla sugar
1 sachet (15 g) baking powder
1/4 cup poppy seeds
1 lemon, juice and zest

For glaze:
1/2 cup powdered sugar
1/2 lemon, juice and zest

1/2 cup powdered sugar
1 tablespoon milk


Grease and butter your baking pan (volume 1.3 l).
Preheat oven to 160˚C.
Place all the ingredients for the batter into the bowl of your stand mixer and mix until it becomes a homogenous mass. Pour batter into the well buttered and floured pan and bake for 40 minutes, or until golden brown and a successful toothpick test.
Take baked cake out from the oven and let cool for about 10 minutes. Then gently loosen the edges using a knife. Place a plate on the top and flip over. Release bábovka from the pan. 
Mix sugar and lemon together making a paste, with which you glaze the cake while it is still warm. Let cool completely, about 2 hours.
Mix sugar and milk to make a dense paste, with which you glaze the cake for the second time. Let set and serve.

Serves 12

........................................................................
Makovo Citrónová Bábovka

maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy

Na cesto:
2 poháre polohrubej múky
1 pohár kryštálového cukru
1 pohár mlieka
1/2 pohára rastlinného oleja
2 vajcia
1 vrecko (10 g) vanikového cukru
1 vrecko (15 g) prášku do pečiva
1/4 pohára maku
1 citrón, šťava aj kôra

Na polevu:
1/2 pohára práškového cukru
1/2 citróna, šťava aj kôra

1/2 pohára práškového cukru
1 lyžica mlieka


Fromu na bábovku (objem 1,3l) si vymastite maslom a vysypte múkou.
Predhrejte rúru na 160˚C.
Do nádoby mixéra dajte všetky ingrediencie na cesto a premiešajte do homogénnej hmoty. Cesto vylejte do dobre vymastenej a vysypanej formy a dajte piecť na 40 minút, alebo do zlatohneda a úspešného testu so špáradlom.
Upečenú bábovku vyberte z rúry a nechajte chladnúť asi 10 minút. Potom nožom zľahka uvoľnite okraje a vyklopte na tanier.
Zmiešajte cukor a citrón na polevu a urobte kašu, ktorou polejete bábovku kým je ešte teplá. Nechajte uplne vychladnúť, asi 2 hodiny.
Zmiešajte cukor a mlieko na polevu a urobte hustejšiu kašu, ktorou bábovku polejete druhý krát. Nechajte zatuhnúť a servírujte.

12 porcií


Tuesday, October 9, 2012

Baked Apples 2.0 / Pečené Jablká 2.0


This traditional fall desert is also called "apples in a bathrobe". I guess, it looks snug all wrapped in a dough...
Try this version, too.
.........................................................................
Tento tradičný jesenný dezért sa tiež volá "jablká v župane". Asi preto, že vyzerajú byť veľmi pohodlne zabalené do cesta...
Skúste aj túto verziu.



Baked Apples 2.0

6 smaller apples, peeled
500 g pâte brisée

powder sugar for dusting


Preheat owen to 190˚C.
Roll out the dough to about 3mm thick.
Cut a strip of a dough, 3cm wide, along two sides of the dough. Take peeled apple, start to cover it with a strip of dough in a spiral fashion, starting at the top. Close tight at the bottom, place on a baking tray lined with baking paper.
Bake for about 50 minutes, or until golden brown.

Makes 6 apples
..........................................................................

Pečené Jablká 2.0

6 menších jabĺk, ošúpané
500 g hotového cesta na koláč

práškový cukor na posypanie


Predhrejte rúru na 190˚C.
Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3 mm.
Odrežte pruh cesta, 3 cm široký, pozdĺž dvoch strán. Vezmite ošúpané jablko, začnite hore a špirálovite ho obaľujte tak, aby sa pruhy cesta navzájom prekrývali. Zavrite dno a položte na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečte asi 50 minút, alebo dozlatista.

6 jabĺk



Friday, October 5, 2012

Grape Pie / Hroznový Koláč





If you don't have lard, or you don't want to use it in the recipe, feel free to replace it with butter, so use one cup of butter in here. Lard gives this brittle pastry flaky character, therefore it will be lighter.
Or use store bought crust for pies (pâte brisée).
1 cup - 250 ml
.........................................................................
Ak nemáte masť, alebo ju nechcete v recepte použiť, pokojne ju nahraďte maslom, takže použijete jeden pohár masla. Masť dá tomuto krehkému cestu šupinkovitý charakter a koláč bude ľahší.
Prípadne použijte kúpené cesto na koláče (pâte brisée).
1 pohár - 250 ml



Grape Pie

For crust:
2 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon salt
1 teaspoon sugar
1/2 cup butter, chilled, diced
1/2 cup lard
1/4 cup cold water

For filling:
500 g seedless grapes

1/2 cup ground almonds
2 teaspoons cinnamon

4 eggs
1/3 cup granulated sugar
250 g sour cream
6 tablespoons double cream

powdered sugar for dusting
butter for greasing


To make the dough use a food processor or pastry blender. "Cut" all the crust ingredients, except water, until the fat is mixed with the flour and small lumps are formed. Then work in some of the water by tablespoons and combine the dough with your hands into a single mass. As soon as a single mas is formed, divide it into 4 parts, put it in a plastic bag and refrigerate for about 1/2 an hour.
Meanwhile, prepare the filling. Clean grapes. In a smaller bowl, combine almonds and cinnamon, in another bowl eggs, sugar and sour and double cream.
Butter four 18x10cm baking tins (or 2 circular pie dish ∅ 21 cm).
Preheat oven to 200˚C.
On a lightly floured board roll out the dough to a slightly larger size than the tin is. Carefully place the dough into the tin and cut the excess parts away. Pierce the dough in several places, using a fork. Place baking paper on the top and weight it down with some rice, beans or other legumes. Put the tins in the oven and bake for 15 minutes.
Remove the rice and baking paper.
Sprinkle the pre-baked crust with almond-cinnamon mixture and arrange the grapes on top of it. Pour cream mixture over the grapes and sprinkle with the rest of the almonds.
Bake for 40 minutes, or until the cream in set and pastry is golden.
Remove pies from the oven and allow to cool on a wire rack. Remove from tins, dust with sugar and serve.

4 pies

.........................................................................

Hroznový Koláč

Na cesto:
2 1/2 hrnčeka hladkej múky
1 lyžička soli
1 lyžička cukru
1/2 pohára masla, vychladené, na kocky
1/2 pohára masti
1/4 pohára studenej vody

Na náplň:
500 g hrozna bez kôstok

1/2 pohára mletých mandlí
2 lyžičky škorice

4 vajcia
1/3 pohára kryštalového cukru
250 g kyslej smotany
6 lyžíc smotany na šľahanie

práškový cukor na posypanie
maslo na vymastenie


Na zarobenie cesta použite kuchynský robot, alebo nôž na cesto. "Krájajte" všetky prísady na cesto, okrem vody, kým sa nezmieša tuk s múkou a nevytvoria sa malé hrudky. Potom prilievajte vodu po lyžiciach a rukami spojte cesto do jednej masy. Hneď ako dostanete cesto do jednej hrudky, rozdeľte ho na 4 časti, vložte do plastového vrecka a odložte do chladničky na cca 1/2 hodinu. 
Medzitým si pripravte náplň. Očistite hrozno. V menšej miske zmiešajte mandle a škoricu, v druhej miske vajcia, cukor a kyslú a sladkú smotanu. 
Vymastite maslom 4 koláčové formy 18x10cm (alebo 2 kruhové formy ∅ 21cm).
Predhrejte rúru na 200˚C.
Na zľahka pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na o trocha väčší rozmer než je forma. Opatrne vložte cesto do formy, odrežte prebytočné časti a prepychnite na niekoľkých miestach vidličkou. Na cesto položte papier na pečenie a vysypte plochu ryžou, fazuľou, alebo inou strukovinou. Dajte piecť do rúry na 15 minút. 
Vyberte korpusy z rúry a odstráňte strukovinu a papier.
Dno predpečených korpusov vysypte mandľovou zmesou a na vrch poukladajte hrozno. Zalejte hrozno smotanovou zmesou a posypte zvyškom mandlí. 
Pečte 40 minút, alebo kým nie je smotana v pevnom stave a cesto zlatistej farby. 
Vyberte koláče z rúry, nechajte vychladnúť na mriežke, vyberte z formy, pocukrujte a podávajte.

4 koláče

Tuesday, October 2, 2012

Apple Puree with Farmer Cheese / Jablkové Pyré s Tvarohom



For one extra layer and one more dimension, I recommend crushed cookie layer under each apple layer. Let them sit for a few hours in the refrigerator, then serve.
Adjust the amount of sugar according to the acidity of the apples and your idea of a healthy sweetness.

...........................................................................
Pre jednu extra vrstvu a jeden ďalší rozmer, odporúčam rozdrviť piškóty, alebo iné keksy a nasypať ich pod každú jablkovú vrstvu. Nechajte ich pôsobiť zopár hodín v chladničke, až potom podávajte.
Množstvo cukru upravte podľa kyslosti jabĺk a Vaších predstáv o zdravej sladkosti.




Apple Puree with Farmer Cheese

For puree:
4 medium size apples - washed, cored, diced
50 ml water
2 teaspoons cinnamon
1 tablespoon vanilla extract
1 tablespoon sugar (or honey, or sweetener) 

For farmer cheese:
500 g farmer cheese
1 tablespoon vanilla extract
1 tablespoon sugar (or honey, or equivalent of sweetener)  

cinnamon for decoration


Put all the ingredients for the apple puree into the medium size saucepan and let it boil until the apples become very soft. Puree apples using hand blender, let it cool.
Mix farmer cheese, vanilla and sugar together. Use hand blender to mix it really smooth.
To assemble into a glass, alternate a layer of puree with a layer of farmer cheese and sprinkle the top with some cinnamon.
Serve chilled.

Makes 2 - 4 servings.

..............................................................................

Jablkové Pyré s Tvarohom

Na pyré:
4 veľké jablká - umyté, odjadrené, nakrájané na kocky
50 ml vody
2 lyžičky škorice
1 lyžica vanilkového extraktu
1 lyžica cukru (použijte med, alebo náhradné sladidlo)

Na tvaroh:
500 g tvarohu
1 lyžica vanilkového extraktu
1 lyžica cukru (použijte med, alebo náhradné sladidlo)

škorica na posypanie


Dajte všetky ingrediencie na jablkové pyré do stredne veľkého hrnca a nechajte variť, kým nie sú jablká veľmi mäkké. Rozmixujte ich pomocou ručného mixéra, nechajte vychladnúť.
Zmiešajte tvaroh, vanilku a cukor. Na vymiešanie do hladka použijte ručný mixér.
Servírujte tak, že v pohári vystriedajte vrstvu pyré s vrstvou tvarohu a vrch posypte škoricou.
Podávajte vychladené.

2-4 porcie