Monday, September 24, 2012

Honey Vanilla Ice Cream / Medovo Vanilková Zmrzlina



Honey ice cream is the best when in pairs like honey and vanilla, honey and lemon, honey and lavender, honey and nuts, honey and mint, honey and thyme, honey and raspberries, honey and rum, honey and... if you are interested in any of the listed pairs leave me your comment here and I'll write you a recipe. For minimalists out there - honey and cream is also a good enough couple.
.........................................................................
Medová zmrzlina je najlepšia v páre - med a vanilka, med a citrón, med a levanduľa, med a orechy, med a méta, med a tymián, med a maliny, med a rum, med a... ak máte o niektorú z vymenovaných párov záujem, napíšte mi odkaz v komentároch a ja Vám napíšem recept. Pre minimalistov - med a smotana je tiež dobrá a postačujúca dvojica.




Honey Vanilla Ice Cream

2 1/2 cup double cream
3/4 cup honey
1 vanilla pod, seeds and pod separately
1 egg, separated


Put cream, honey and vanilla (both seeds and pod) into a saucepan and heat, stirring often with a wooden spoon, until honey dissolves and mixture is hot.
Transfer hot mixture to a large bowl set into another large bowl, filled with ice or cold water, stirring occasionally, until chilled. Discard the vanilla pod.
Whisk egg whites till soft peaks form. Whisk egg yolk until pale yellow. Fold egg white and egg yolk together, than fold egg mixture into chilled cream-honey mixture.
Process mixture in an ice cream maker according to manufacturer's direction.
This ice cream remains soft also after completely frozen.

Makes about 1l ice cream

.........................................................................

Medovo Vanilková Zmrzlina

2 1/2 pohára smotany
3/4 pohára medu
1 vanilkový lusk, zvlášť semienka a lusk
1 vajce, zvlášť žľtok a bielko


Dajte smotanu, med a vanilku (semienka aj lusk) do hrnca a zahrievajte kým sa med neroztopí a smotana nie je horúca. Pravidelne miešajte drevenou varechou. 
Horúcu zmes prelejte do misky posadenej do ľadového kúpeľa, alebo do studenej vody, aby sa zmes ochladila. Občas premiešajte. Po vychladení odstráňte zo smotanovej zmesi vanilkový lusk.
Vyšľahajte bielko do tuhého snehu a žltok do svetlejšej farby. Zamiešajte žltok do snehu. Snehovu-žltkovú zmes do vychladenej smotanovo-medovej zmesi.
Vzniknutú hmotu spracujte v zmrzlinovači podľa návodu výrobcu.
Táto zmrzlina ostane mäkká aj po úplnom zmrazení.

Cca 1l zmrzliny



3 comments:

Anonymous said...

Dobry den,

da sa to urobit aj bez zmrzlinovaca?

Dakujem.

P.S: Vasa stranka sa mi velmi paci, len tak dalej! :-)

bake your slovak roots said...

Ďakujeme!
Zmrzlinu môžete urobiť aj bez zmrzlinovača, len Vás to bude stáť troška viac času. Takže:
Zmrzlinu si urobte podľa receptu. Vychlaďte ju v ľadovom kúpeli. Dajte ju do misky vhodnej do mrazničky a dajte mraziť. Po cca 45 minútach sa na ňu pozrite. Ak sa začínajú vytvárať kryštáliky a zmrzlina začína zamŕzať, vyberte je vonku a poriadne premiešajte (vareškou, alebo ručným mixérom), aby sa narušili a poriadne premiešali zamrznuté časti. To opakujte každú pol hodinu. Celý tento proces Vám bude trvať asi 3 hodiny.
Držíme palce!!!

Anonymous said...

Super, dakujem. Robil som podobne puncovu zmrzlinu chcel som si len overit, ci postup je rovnaky.