Saturday, April 26, 2014

Slovak Pasta Part 2 - Halušky (Trepanky), Tarhanky, Ščikanky / Slovenské Cestoviny Časť 2 - Halušky (Trepanky), Tarhanky, Ščikanky




These pastas are prepared for immediate use. They do not dry for long-term storage as our pasta from the first part.
Tarhanky and Ščikanky are very similar (picture under this block of text - tarhanaky on the left, ščikanky on the right hand side), prepared from a rolled out dough. Also the use is almost the same - for example, in a pork or smoked meat soup. Tarhanky could also be made with sauerkraut. Halušky, on the other hand, are prepared with a different ratio of potatoes and flour. The dough is more fluid and halušky are formed while thrown into a boiling water. The most typical dish is made with sheep cheese - bryndza, farmer cheese, cabbage, or with potatoes.
For a variation, try green halušky made with spinach, or pinkish red made with beets.
.........................................................................
Tieto cestoviny sa pripravujú k okamžitému použitu, nesušia sa na dlhodobé uskladnenie ako cestoviny z prvej časti.
Tarhanky a ščikanky sú si veľmi podobné (obrázok pod týmto blokom textu - tarhanky vľavo, ščikany vpravo), pripravujú sa z vyvaľkaného cesta, aj použitie majú takmer rovnaké - napríklad do bravčovej alebo údenej polievky. Tarhanky sa tiež zvyknú robiť s kyslou kapustou. Halušky sa na druhej strane pripravujú s iným pomerom zemiakov a múky, cesto je tekutejšie a tvaruje sa pri vhadzovaní do vriacej vody. Najtypickejšie sú s bryndzou, tvarohom, kapustou, alebo so zemiakmi.
Pre obmenu skúste zelené halušky so špenátom, alebo červeno-ružové s cviklou. 





Halušky (Trepanky) 

2 potatoes (270 g before peeling, 1 potato per person), peeled, grated very fine 
100 g flour (a bit less or more if needed)
1/4 teaspoon salt 

water for cooking 
salt for water

Prepare a large amount of boiling, salted water.
Mix potatoes, flour and salt into a sticky and thin batter consistency. Pour the batter onto a large mesh sieve and use spoon to mix it around on the top, while the batter is running down through the sieve. Big drops are created, falling into the water. During this process, the water should boil. Allow the water to foam. Just before boiling over, pour a little cold water into the pot (about half a cup, water will not stop boiling, just won't boil over). Repeat it three times. At this point your halušky should by cooked.
Drain immediately. If you process halušky right away, continue the chosen method. If you won't process them immediately, run some cold water over (to prevent sticking of the pasta together).

Serves 2

.........................................................................

Halušky (Trepanky)

2 zemiaky (270 g pred ošúpaním, 1 zemiak na osobu), ošúpané, postrúhané na veľmi jemno
100 g múky (viac, alebo menej, podľa potreby)
1/4 lyžičky soli

voda na varenie
soľ do vody

Pripravte si väčšie množstvo vriacej, osolenej vody. 
Zmiešajte zemiaky, múku a soľ do konzistencie lepivého, riedkého cesta. Cesto vylejte na sitko s veľkými okami a varechou premiešavajte stekajúce cesto skrz otvory sita tak, aby sa do vody dostávali "kvapky" cesta. Počas tohoto procesu by voda mala vrieť. Nechajte vodu speniť. Tesne pred vykypením vlejte troška studenej vody do hrnca (asi pol pohára, voda neprestane vrieť, len nevykypí). To zopakujte trikrát. V túto chvíľu by halušky už mali byť uvarené. 
Okamžite sceďte. Ak spracujete halušky ihneď, pokračujte zvolenou metódou. Ak ich nespracujete ihneď prelejte ich studenou vodou (aby sa nezlepili).  

2 porcie









Tarhanky, Ščikanky 

250 g (2 pieces) potatoes 
200 g flour 
salt 
3 tablespoons water - if needed 

water for cooking 
salt for water 

Prepare a large amount of boiling, salted water.
Mix potatoes, flour, salt and water together to form a not too soft dough. Let it sit for at least 10 minutes. Roll it out on the board to a thickness of about 5 mm or thinner. Cut the dough with the knife into strips about 5 cm wide. If you make Tarhanky, take one strip in your hand and tear off the small pieces. If you are making Ščikany, cut off the pieces using a sharp edge of a spoon, let an arc of the spoon shape the individual pieces.
Throw the pieces into a boiling water, pour half of a cup into a boiling over pot for three times (like with Halušky) and when cooked, drain. Run under the cold water immediately.

Makes 2 - 4 servings

.....................................................................

Tarhanky, Ščikanky

250 g (2 ks) zemiakov, ošúpané a postrúhane na jemno
200 g múky
soľ
3 lyžice vody, podľa potreby

voda na varenie
soľ do vody

Pripravte si väčšie množstvo vriacej, osolenej vody. Zo zemiakov, múky, soli a vody si vypracujete nie príliš mäkké cesto. Nechajte ho postáť aspoň 10 minút a vyváľkajte ho na pracovnej doske na hrúbku cca 5mm, alebo tenšie. Pokrájajte nožom na pásy široké asi 5 cm. Ak robíte tarhanky, zoberte si jeden pás cesta do ruky a uštipkávajte (trhajte) malé kúsky. Ak robíte ščikany, odštikávajte kúsky cesta pomocou ostrej hrany lyžice, nechajte oblúk lyžice formovať tvar jednotlivých kúskov. 
Vhadzujte do vriacej vody, trikrát zalejte kypiací hrniec studenou vodou (rovnako, ako s haluškami) a po uvarení okamžite scedte a prelejte studenou vodou. 

2 - 4 porcie










Saturday, April 19, 2014

Apricot Slices with Gelatine / Marhuľový Koláč so Želatínou



After about a year long pause we are coming back! Thank you for your support and unceasing attention.
I hope you find this sunny side up "eggs" appealing and who knows, you might even try to bake it. I wish you lots of fun.
.........................................................................
Asi po ročnej odmlke sa vraciame späť! Ďakujeme za Vašu priazeň a neutíchajúcu pozornosť. 
Dúfam, že Vás toto "volské oko" poteší a kto vie, možno si ho vyskúšate upiecť. Želám Vám veľa zábavy.  







Apricot Slices with Gelatine

For the dough :
3 egg yolks
200 g powdered sugar
200 ml neutral oil (canola oil)

250 ml milk
300 g flour
1 sachet baking powder

3 egg whites
50 g granulated sugar

For cream:
400 ml milk
4 tablespoons flour (or semolina)

200 g butter, at room temperature
150 g powdered sugar
1 sachet vanilla sugar

For gelatine:
0.5 l water
0.5 l juice collected from your apricot compote/preserve
sugar as needed
gelatine for 1 l of fluid

To assemble:
apricot compote/preserve (± 30 apricot halves)


Preheat oven to 200˚C and place some baking paper into a large baking pan with high sides.

Mix together egg yolks, sugar and oil, then add milk and flour mixed with baking powder.

Whip the egg whites and sugar till stiff peaks and gently stir into the batter. Pour the batter onto the prepared baking pan and bake for about 17 minutes or until golden brown. When cool, pull the paper away and put it back into the baking pan.

Use milk and flour (or semolina) to cook a thick cream and allow it to cool down.

Mix together butter, sugar and vanilla sugar and incorporate it into tho cooled down cream.

Prepare the gelatine as advised by the manufacturer and boil it with water, juice and sugar.

Spread the chilled cream onto the cool down pastry, place apricot halves on top of the cream and pour  cooling down gelatine over the apricots.

Wait until the cake is cool down completely and gelatine is solidified, then slice the squares.


Makes about 30 pieces
.........................................................................

Marhuľový Koláč so Želatínou

Na cesto:
3 žĺtky
200 g práškového cukru
200 ml neutrálneho oleja (repkový olej)

250 ml mlieka
300 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva

3 bielka
50 g kryštalového cukru

Na krém:
400 ml mlieka
4 lyžice hrubej múky (alebo krupice)

200 g masla, izbovej teploty
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukor

Na želatínu:
0,5 l vody
0,5 l šťavy z marhuľového kompótu
cukor podľa potreby
želatína na 1l tekutiny

Na pospájanie:
ovocie z marhuľové kompótu (± 30 marhuľových polovíc)


Predhrejte rúru na 200˚C a papierom na pečenie si vysteľte veľký plech s vysokými bočnicami.

Vymiešajte spolu žĺtky, cukor a olej, potom pridajte mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva.

Z bielkov a cukru vymiešajte tuhý sneh a opatrne ho zamiešajte do cesta. Cesto vylejte na pripravený plech a pečte približne 17 minút, alebo kým cesto nie je zlatohnedej farby. Po vychladnutí stiahnite papier dole a korpus vložte naspäť do plechu.

Z mlieka a múky (prípadne krupice) uvarte hustú kašu a nechajte vychladnúť.

Vymiešajte spolu maslo, cukor a vanilkový cukor a zamiešajte ho do vychladnutého krému.

Pripravte si želatínu tak, ako to udáva výrobca a uvarte ju spolu s vodou, šťavou a cukrom.

Na vychladnuté cesto natrite vychladený krém, navrch poukladajte polky marhulí a zalejte ich chladnúcou želatínou.

Nechajte úplne vychladnúť a želatínu zatuhnúť, až potom krájajte na štvorce.


30 kúskov